Кувейт търси заем, за да финансира дефцита си

Свят | 3 юли 2016, неделя / 20:00| Показвания:Снимка: БГНЕС

Кувейт обяви днес, че ще заеме на международните пазари чрез емисия облигации и сукук – ислямски облигации по изискванията на шериата – за да финансира бюджетния си дефицит – първи от 16 г. насам, предаде БГНЕС. 

Богатата на петрол монархия в Персийския залив ще заеме на международните пазари до 3 милиарда динара (10 милиарда долара) чрез емитиране на облигации в американски долари под формата на конвенционални облигации и сукук. Министърът на финансите Анас Салех обявил пред парламента, че неговото министерство ще набере на местния пазар 2 милиарда динара (6,6 милиарда долара) в облигации и сукук. Външният дълг на емирството ще е първият от десетилетия.

Салех, който е и и.д. министър на петрола, уточнил, че Кувейт досега е регистрирал за текущата финансова 2015/2016 година първия си бюджетен дефицит от 5,5 милиарда динара (18,3 милиарда долара). Страната очаква общ дефицит от 28 милиарда динара за годината.

Кувейт имаше бюджетни излишъци в продължение на 16 г. до срива на петролните цени, който започна преди две години. Постъпленията от петрола представляват 95% от приходите. През годините Кувейт натрупа резерви от близо 600 милиарда долара в своя суверенен фонд, вложени главно в холдинги в САЩ, Европа и Азия.


Тагове: Кувейт, дефицит, ислямски облигации, сукук, финанси, суверенен фонд

Обратно  

» Свързани статии:

Търсене

Търси