Започва кампанията за подпомагане на дребни земеделски стопанства

Започва кампанията за подпомагане на дребни земеделски стопанства
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

От днес стартира кампанията за подпомагане на дребните земеделски стопанства у нас с по 15 хил. евро. Кандидатите могат да подават документи в областните дирекции на фонд „Земеделие", а средствата се отпускат за разширяване и модернизиране на стопанствата.

Семейство Семкови се занимават с биоземеделие от три години. Започнали от нулата, с ягоди и с природно бедствие. Христо Семков описва: „Беше лоша годината, отнесе цялото място, че е близо до реката."

"Въпреки усилията досега не са получавали евросубсидии. Чакахме си я доста отдавна тази мярка, ние сме дребни земеделски стопани, със стопанство до 10 дка, отговаряме на всички условия”, категорична е Галя.

30 млн. евро гарантира на родните стопани стартиралата днес кампания. Европомощите са за период от 5 години, като първите 10 хил. евро ще се изплащат веднага след сключването на договорите.

 С предимство ще се финансират малките животновъдни ферми, стопанствата, които произвеждат плодове и зеленчуци и тези, които произвеждат биопродукти.

Семкови ще инвестират в капково напояване и в нови оранжерии с домати, неясно защо те гарантират повече точки при одобрението на проектите за сметка на ягодите и малините.

В конкретния случай отпадат и бонусите за биоземеделие, въпреки че до окончателното сертифициране на фермата остават няколко месеца. 12 август е крайният срок за кандидатстване.

#земеделски стопанства #кампания #подпомагане

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Земеделие
Последно от Земеделие

Всички новини от Земеделие »