Физическите упражнения 4 часа след учене помагат на паметта

Физическите упражнения 4 часа след учене помагат на паметта
БГНЕС
A A+ A++ A

Ако искате да възприемате нови знания по-лесно е добра идея да отделяте време за физически упражнения няколко часа след учене, гласят откритията в ново проучване. Според изследването, публикувано в журнала „Съвременна биология” (Current Biology), усилената физическа активност около четири часа след мозъчна такава помага за устойчивото запаметяване на новата информация.

Експериментът е включвал запомняне на определена поредица от изображения, в което упражнение се включили 72 души в рамките на 40 минути. Част от участниците на произволен принцип са били инструктирани да започнат физически упражнения веднага след това, други да направят същото след 4 часа, а трета изобщо да не се упражняват.

След два дни провеждащите изследването направили рентгенови снимки на мозъците на участниците и проверили доколко са запомнили изображенията. Тези, които предприели физическа активност след 4 часа, са показали по-добра памет от останалите. Дяловете от мозък, свързани с извикването на информация от паметта, също така са били по-активни.

Резултатите предполагат, че упражненията са предизвикали произвеждането на протеини, които „стабилизират” запомнянето на новата информация. Откритието допълва данните от многобройни изследвания, които показват, че физическата активност е полезна за мозъка. Малката група от участници обаче прави експеримента недостатъчно категоричен и работата на замесените учени тепърва ще се задълбочава.

#физически упражнения #учене #проучване

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »