Броят на общините и областите ще бъде преразгледан

Броят на общините и областите ще бъде преразгледан
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Броят на общините и областите в България ще бъде преразгледан до 2020 г. така че да отговаря на изискванията на нови европейски регламенти, съобщи министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова на форум в Бургас, цитирана от пресцентъра на ведомството.

Сега страната е разделена на 265 общини, 28 области и 6 района за планиране.

"България е сравнително малка държава, така че броят на общините и областите спрямо средноевропейските страни винаги е бил обект на анализ. Има регламент, съгласно който броят на областите на т. нар. ниво 3 трябва да отговаря на определени изисквания и на европейски регламент като брой население и вид на услугите, които се предоставят на територията на дадена област", каза Павлова.

Тя поясни, че до края на този програмен период – 2020 г., страната отговаря на изискванията. След това, обаче, ще трябва да ги преразгледаме, защото е вероятно да не отговаряме на изискванията заради броя на населението, миграцията към големите градове и други причини, допълни Павлова.
Преразглеждане на броя на областите ще е необходимо за подготовката на следващия програмен период от гледна точка на концепцията "Европа на регионите", Брекзит и новия подход за еврофондовете, подчерта министърът.

 

#общини #регламенти #Лиляна Павлова #Брекзит #еврофондове

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"