Космическата сонда „Джуно” на НАСА, успешно навлезе в орбитата около Юпитер

Космическата сонда „Джуно” на НАСА, успешно навлезе в орбитата около Юпитер
Снимка: под лиценза на creative commons
A A+ A++ A

Сега към един космически успех. Сондата на НАСА - Джуно успешно влезе в орбита около Юпитер. Това стана в 6,53 ч българско време. Изследователи се надяват, че мисията ще даде отговор на това Не само как се формирал Юпитер, но и цялата Слънчева система.

Космическата сонда на НАСА - Джуно изпълни успешно своята мисия. Тя навлезе в орбита около планетата Юпитер. Това стана в 3,53ч. по Гринуич. НАСА съобщи за голямото постижение чрез събитие в Туитър. „Успех. Джуно е в орбита около Юпитер и ще разкрие тайните на планетата”.

Сателитът напусна Земята преди пет години. Сега чрез серия от звукови сигнали, космическият кораб потвърди за успешната мисия. Полученото радио-съобщение предизвика бурни аплодисменти в седалище на Наса в Пасадена, Калифорния.

„Това е изключително. Отделихме много време и преодоляхме рисковете, за да се случи това невероятно събитие. Тези, които участват в проекта знаят, колко трудности се криеха в него и затова сега радостта, че мисията е успешна не може да се опише с думи", казва Даян Браун, програмен изпълнител в НАСА:.

Целта на Джуно е да проучи всичко свързано с Юпитер. Смята се, че тя е първата планета, формирала се в Слънчевата система и вероятно е успяла да улови и запази много елементи и газове, останали след формирането на Слънцето. На борда на сондата има редица инструменти, чрез които ще се измерва водата в атмосферата на Юпитер. Освен това Джуно ще изготви карта на магнитните и гравитационните полета на Юпитер, за да събере данни за ядрото на планетата. Учени смятат, че чрез космическата сонда ще могат да получат сведения за това, как светът е образуван преди около четири и половина милиарда години.

Предстои космическият кораб, който е построен от Локхийт Мартин, да обиколи планетата 37 пъти през следващите 20 месеца. Проектът е на стойност 1,1 милиарда долара. Последната космическа мисия до Юпитер е била проведена преди повече от 2 десетилетия.

Тогава сондата „Галилей” орбитира отдалеч около планетата Юпитер, а сега Джуно ще се опита да намери отговор на редица въпроси, останали неизяснени на времето.

#сонда #НАСА #Юпитер #космос #проект #мисия #Пасадена #сателит #Калифорния

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »