Френският елит призова за подкрепа на Ирина Бокова за ООН

Френският елит призова за подкрепа на Ирина Бокова за ООН
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Тридесет представители на света на бизнеса, културата и политиката са се подписали под призив Франция да подкрепи кандидатурата на българката Ирина Бокова за поста генерален секретар на ООН.

Сред подписалите документа са Пиер Берже, Жан-Пиер Шевенман, Едит Кресон, Жан-Мишел Жар, Юлия Кръстева, Катрин Лалюмиер.

В призива се казва, че 70 години след създаването на ООН и 25 години след падането на Берлинската стена светът е изправен пред безпрецедентни промени: геополитическо и икономическо равновесие, разклащано от нововъзникващи държави, голям прираст на населението, който създава почва за нарастващо неравенство в икономиката, социалната сфера и здравеопазването поставят на дневен ред ефективно предотвратяване на човешката трагедия на бежанците; промени в климата, които налагат да преосмислим модела си за развитие; цифрова комуникация, която може да бъде поразена или използвана от терористи.

Мирът, сигурността и спокойствието в нашите общества са взети назаем, изтъкват инициаторите. Пред тези нови предизвикателства за човечеството, необходимостта от ООН е крещяща, при условие, че демонстрира способността си да се пренастрои, за да запази своето значение, легитимност и ефективност.

Изправен пред увеличаващите се регионални кризи и напрежение, новият генерален секретар на ООН трябва да съсредоточи усилията си върху предотвратяването на конфликти чрез дипломация, която е открита, високо хуманна и проактивна. Никой не е по-подходящ да се справи с тези критични предизвикателства пред общото ни бъдеще от Ирина Бокова.

Жена франкофонка, която говори четири от шестте официални езици на ООН, на два пъти избирана за генерален директор на ЮНЕСКО, дипломат от висока класа, която успя да постигне диалог между културите, търпимост и международно културно сътрудничество. С четири десетилетия опит в политиката в рамките на ООН и в дипломацията, тя е уважавана и ценена от политическите лидери на пет континента.

Бокова е особено ангажирана с подкрепата на образованието, равенството между половете, предотвратяването и борбата срещу екстремизма, тероризма, расизма и антисемитизма. Надяваме се президентът и правителството да подкрепят кандидатурата на Ирина Бокова. „За да може гласът на Франция да продължава да звучи и да се чува в ООН, да подкрепим Ирина Бокова!”, завършва призивът на водещи френски личности от различни сфери, предаде БГНЕС.

#генерален секретар #ООН #Ирина Бокова #бизнес #култура #политика #език #ЮНЕСКО

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"