Какво предвижда новият антитерористичен закон ?

Какво предвижда новият антитерористичен закон ?
Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Антитерористичните органи у нас ще имат достъп до частни имоти и ще могат да използват личните автомобили на гражданите, ако това се наложи по време на операция за борба с тероризма - това става ясно от проекта на антитерористичен закон, който беше одобрен днес от Съвета по сигурността към Министерския съвет.

Проектът предвижда още училищата и детските градини у нас да прилагат мерки за борба с тероризма.

В документа са определени три нива на заплаха от терористичен акт и четири нива на готовност на компетентните органи за противодействие.

Очаква се законопроектът да бъде гласуван от правителството на утрешното заседание.

Ниско, високо и по-високо ниво на заплаха са заложени в закона за противодействие на тероризма. При по-високото ниво има всички елементи на заплаха в страната или в съседна територия и има висок риск от извършване на терористичен акт.

Степените на готовност за противодействие са четири - от зелена, която означава постоянна готовност, до червена, която включва пристъпване към мерките за борба с тероризма.

Законопроектът предвижда и превенция - така например собствениците и ползвателите на сгради от обществено значение ще бъдат длъжни да разработват и прилагат мерки за противодействие на такъв акт. Същото ще важи и за училищата и детските градини.

Ако има лица, за които има съмнение, че са свързани с подготовката на терористичен акт, съответните органи ще могат да ограничават движението им и да отнемат документите им. Въвеждат се основни правила за провеждане на антитерористична операция, които допускат временно ограничаване на гражданските права. Допуска се и обявяване на извънредно положение с решение на Народното събрание или с указ на президента.

Ако по време на антитерористична операция физическо лице или фирма са претърпели имуществени вреди, те ще имат право на обезщетение, предвижда още законопроектът.

Общото ръководство на дейността по противодействие на тероризма се възлага на правителството, а Националният контратерористичен център ще бъде разположен в ДАНС и ще предоставя информация на компетентните органи и структури денонощно. Въоръжените сили също ще участват в антитерористичните операции.

#антитероризъм #закон #проект #борба #органи #превенция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"