Рашидов "посъветва" водещ на БНТ да помни кой му плаща, журналисти поискаха оставката му

Рашидов "посъветва" водещ на БНТ да помни кой му плаща, журналисти поискаха оставката му
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Асоциацията на европейските журналисти в България (АЕЖ) поиска незабавната оставка на Вежди Рашидов заради реплика, отправена към журналист от Българската национална телевизия. Негово право на отговор, излъчено в предаването "Денят започва с култура" вчера, завършва с изречението: "А колкото до водещия Георги Ангелов, съветвам го да не иронизира толкова често държавата, на чиято ясла е и неговата заплата."

Повод за писмото са "клеветнически", според Рашидов, изказвания на гостите в предаването предаването от 30 юни, посветено на приетите промени в културното наследство. В студиото гостуваха протестиращите срещу паправките Велислав Минеков, арх. Дафина Барфончовска и Владо Руменов. Министърът на културата определя разговора като "словесна помия" и пише, че ще търси правата си със съд, защото няма крадени милиони, децата му имат хотели в Австрия и не е работил за групировката "Мултигруп". "Никога не съм работил в "Мултигруп", но винаги съм бил приятел на Илия Павлов и не съм някой, който ще го съди", пише в писмото си Рашидов (пълния текст вижте в карето.)

Преди опровержението обаче министърът обвинява водещия Ангелов, че тенденциозно кани гости, несъгласни с политиката на министерството му и отправя коментари като "Какво е направила държавата за българската култура."

"На този въпрос е много лесно да се отговори: отглеждаме например децата на някои водещи и ако г-н Ангелов много желае, мога да говоря повече по тази тема, но има опасност разказът да заприлича на "Мисия Лондон" - втора серия", пише министърът на културата. Нататък той нарича участници в предаването "...отхранени със златните лъжички на социализма, израстнали са в станциите на ЦК на БКП и са отрочета на тежката комунистическа номенклатура", без да уточни кого визира.

В съобщение на сайта си БНТ признава, че конкретното предаване, поредно, посветено на темата, е допуснато нарушение на стандартите за плурализъм, като водещият не е реагирал на реплики, отправени от гостите. "Този прецедент обаче не може да бъде основание журналистите да бъдат третирани като зависими държавни служители", пишат от телевизията.

"В официално право на отговор до Българската национална телевизия, Рашидов си позволява да дава напътствия на журналист какво да бъде отношението му към държавните институции, обвързвайки въпроса с този за заплащането му. Това е директен политически натиск и представлява опит за сплашване не само на конкретния журналист, но и на всички негови колеги, които по един или друг начин зависят от държавно финансиране. Смятаме, че случаят е особено тежък, тъй като е направен публично и очевидно без никакво притеснение от обществената реакция – министърът вероятно се чувства недосегаем", пише в позицията на АЕЖ.

Те припомнят, че заплатата на Рашидов, както и тази на журналистите от БНТ се плаща от българския данъкоплатец, но това обаче не прави обществените медии правителствени говорители. АЕЖ призовават за реакцията на журналистическата общност, както и тази на премиера Борисов. "Обръщаме внимание на министър-председателя Бойко Борисов, че оставането на г-н Рашидов в кабинета би прехвърлило отговорността за този опит за цензура върху цялото правителство", пишат те.

#АЕЖ #журналисти #водещ #БНТ #Вежди Рашидов #оставка #журналисти #заплата

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"