Осло: Търговски преговори с Лондон ще има след Брекзит

Осло: Търговски преговори с Лондон ще има след Брекзит
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Норвегия няма да води търговски преговори с Великобритания, преди Лондон да приключи преговорите си за напускане на ЕС, заяви норвежкият премиер Ерна Солберг в интервю за агенция "Ройтерс".

Норвегия не е член на ЕС, но плаща стотици милиони евро годишно за достъп до общия пазар и често бе давана като пример за партньорство с Брюксел от активистите за Брекзит.

Сделката, която постигнат британците, ще изясни до голяма степен какви отношения ще имат те с държавите от Европейската икономическа зона, каза Солберг. Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и страните от ЕС създават тази зона.

Скандинавската държава е третият най-голям потребител на британски стоки – предимно риба и морски дарове, и най-големият снабдител на газ за Обединеното кралство. Според премиера няма да е трудно Осло и Лондон да постигнат споразумения за търговията с тези стоки.

Евентуалното присъединяване на Великобритания в Европейската асоциация за свободна търговия обаче би било трудно, защото ще промени сериозно баланса на силите, добави тя. В Асоциацията членуват Норвегия, Швейцария, Исландия и Лихтенщайн, чието общо население е 14 млн. Великобритания има 65 млн. граждани.

#Норвегия #Великобритания #Лондон #Брекзит #общ пазар #преговори #активисти #сделка #зона #баланс

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »