Сотир Цацаров поиска сваляне на имунитета на депутата от ДПС Бат Сали

Сотир Цацаров поиска сваляне на имунитета на депутата от ДПС Бат Сали
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Главният прокурор Сотир Цацаров е внесъл днес в Народното събрание искане за снемане имунитета на народния представител от ДПС Александър Методиев, известен като Бат Сали. Повод за искането са извършени от депутата две престъпления от общ характер на 1 май.

На тази дата в Костенец той извършил забранено изпреварване, а на подадения сигнал от полицаите да спре, отговорил с помахване с ръка и продължил по пътя си. Десет минути по-късно същият патрул спрял за проверка микробус, в който пътували седем души. Оказало се, че това е футболният отбор на ромите от гр. Самоков.

При проверката на документите на момчетата се оказало, че едно от тях не носи такива. Полицаите поискали да съставят акт на нарушителя, но в отговор чули заплахи, че ще "дойде шефа" и "ще видят какво ще стане с тях".

Межудвременно някой от возещите се в микробуса се обадил на Александър Методиев, който тръгнал към мястото на проверката, като междувременно се свързал с началника на полицията в Костенец, за да му потърси сметка за действията на полицаите. Получил отговор, че полицейските служители си вършат работата и бил помолен да не създава проблеми. Методиев обаче отговорил, че се връща при "своите хора" и затворил телефона.

При пристигането си на мястото на проверката депутатът започнал да търси сметка на полицаите защо пишат актове на "неговите хора". Служителите на реда му обяснили, че са установили извършено нарушение.

Методиев посъветвал нарушителя да не подписва акта и той го послушал. Впоследствие Методиев извадил картата на народен представител, като се държал грубо и цинично, и поискал отчет за цялостната дейност на полицаите по време на дежурството им, посочват от прокуратурата.

Полицейските служители обяснили, че има съответен ред за изискване на такава справка. В отговор Методиев ги заплашил, че ще ги уволни и "след три дни ще се видят вече цивилни".

Депутатът отново се обадил на началника на районното управление в Костенец и пак бил помолен да не нарушава обществения ред. Според мотивите на главния прокурор с действията си на 1 май Александър Методиев е нарушил два члена от наказателния кодекс. Става въпрос за възпрепятстване на орган на властта да си изпълни задълженията, за което се предвижда лишаване от свобода до 1 г. или глоба от 100 до 300 лева и хулиганство, наказвано с до 2 г. затвор или пробация.

Скандалите около Александър Методиев започнаха още при неговото влизане в сегашния парламент. Той стана депутат от кюстендилската листа на ДПС с 864 гласа благодарение на преразпределението на гласовете от чужбина.

Местните хора обявиха, че не желаят той да ги представлява и в продължение на няколко седмици организираха протести в Дупница и Кюстендил. ДПС обаче отказа да оттегли Методиев, с аргументите, че определянето му за депутат е станало според законовите разпоредби.

Тогава в качеството си на депутат от БСП Мая Манолова обяви, че проблемът на Методиев не е че е от Самоков и че е ром, а авторитетът му. "Проблем е какви хора слагат партиите в своите листи и покупко-продажбата на гласове", допълни тя.

Александър Методиев беше депутат и в предишния парламент, като влезе в него на мястото на назначения за областен управител на София Емил Иванов. Изборът на Методиев за народен представител предизвика недоволство и критики, заради това, че името му е замесено в скандал с организиране на паралелно нелегално енерго и събиране на пари за сметки на ток в ромската махала в Самоков, известна като "Седми квартал", които никога не стигали до ЧЕЗ.

Преди да стане депутат Бат Сали беше два мандата общински съветник в Самоков и зам.-председател на общинския съвет. Неофициално имаше и твърдения, че основните му заслуги към ДПС са осигуряването на гласовете на ромите за партията. На европейските изборите през 2009 година в качеството си на зам.-председател на "Евророма" Александър Методиев пък успя да осигури на БСП 4800 гласа от София-област.

#Александър Методиев-Бат Сали #Сотир Цацаров #депутат #ДПС #имунитет #полицаи #Костенец

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Закон и ред
Последно от Закон и ред

Всички новини от Закон и ред »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"