Готвят нов механизъм за отчитане на еднодневния труд на земеделски стопани

Готвят нов механизъм за отчитане на еднодневния труд на земеделски стопани
Зорница Русинова / БГНЕС
A A+ A++ A

Подготвя се нов механизъм за отчитане на еднодневния труд, полаган от земеделските стопани, съобщи министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова след заседанието на Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) в Министерския съвет.

С новия модел, който все още подлежи на дискусия и е взаимстван от опита на други европейски страни, хората ще имат трудови книжки, в които ще се лепят марки или стикери за положения през деня труд. Този модел предполага и полагане на по-малко или повече от осем часа труд, каквато е спецификата на стопанската дейност на полето, посочи Русинова.

Законопроектът на Румен Христов - депутат от Реформаторския блок, е оттеглен и се подготвя нов от депутати от ГЕРБ, съобщи вицепремиерът Томислав Дончев, който след оттеглянето от кабинета на Ивайло Калфин стана председател на НСТС.

В проекта на Румен Христов се предлагаше еднодневните трудови договори в селското стопанство да може да се сключват не само непосредствено преди започването на работата, но и две седмици след извършването й.

Работата на полето често започва в три или четири сутринта, например така е при брането на рози, и е трудно да се оформят дори еднодневни трудови договори, каза министър Русинова. По думите й новия ред за еднодневните трудови договори може да се въведе още преди есента и да е в сила при прибирането на реколтата.

Законопроектът на лидера на БСП Корнелия Нинова, в който се предлага бащите на деца до тригодишна възраст и съпрузите на бременни жени да получават социална защита срещу уволнение, не получи подкрепата на работодателите, но синдикатите се съгласиха принципно с предлаганите промени.

Всички участници в НСТС се обявиха отново срещу Закона за адвокатурата, който се обсъжда в парламента. Участниците в срещата поискаха и актуализация на темите, които ще се обсъждат до края на годината.

Източник: БТА

#Русинова #еднодневни договори #земеделски стопани #Дончев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »