Лиляна Павлова “отписа” довършването на Околовръстното шосе на София

Лиляна Павлова “отписа” довършването на Околовръстното шосе на София
Лиляна Павлова / БГНЕС
A A+ A++ A

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлона на практика “отписва” окончателното изграждане на Софийското околовръстно шосе. Това става ясно от писмен отговор на регионалния министър Лиляна Павлова до депутат, цитиран от  БГНЕС.

Довършването на Оковръстното шосе на София в частта на Южната дъга от кв. "Бъкстон" до автомагистрала “Люлин” ще отнеме “значителен времеви ресурс”, обяснява в отговора си Павлова.  Тя уточнява, че цялостната реализация на Околовърстното шосе се извършва от Агенция “Пътна инфраструктура” и Столична община. И в тази връзка изрично напомня, че през 2006 г. е подписано Тристранно споразумение между Столична община, АПИ и Областна администрация – София.

Към момента, за да бъде довършена “Южната дъга”, е необходимо изграждането на нов път от общо 14,5 км. Единият участък е от района на “Младост 4” до разклона за автомагистрала “Тракия”. Какви са дейностите, които ще се предприемат по неговото изграждане Павлова не уточнява.

За втория участък от кв. "Бъкстон" до АМ “Люлин”, т.е. района на “Горнобански път”, регионалният министър пише, че има изработен идеен проект за реконструкция и уширяване на трасето до автомагистрален габарит. Тепърва ще се изработва и технически проект.

“Следва да се има предвид, че трасето преминава през изключително застроени територии и се засягат множество и сложни подземни и надземни инженерни инфраструктури, изработката на техническия проект ще отнеме значителен период от време. След това трябва да бъде извършено съгласуване на проекта с всички необходими инстанции, провеждане на допълнителни екологични процедури при необходимост, както и процедурите, свързани с теренното обезпечаване на обекта (отчуждителни процедури – бел.ред.). Всички тези дейности също изискват значителен времеви ресурс”, завършва Павлова.

Според изчисления на бившия главен архитект на София Петър Диков за довършването на “Южната дъга” от кв. “Бъкстон” до магистрала “Люлин” ще са нужни поне 150 000 000 лв.

#Павлова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"