Борисов към Йълдъръм: Добрите ни отношения гарантират минимален мигрантски натиск по границата

Борисов към Йълдъръм: Добрите ни отношения гарантират минимален мигрантски натиск по границата
Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Въпреки засиления мигрантски поток и динамичната глобална ситуация, натискът по българо-турската граница е минимален благодарение на добрата съвместна работа на двете страни. България може да бъде пример за етническа толерантност.

Това е подчертал премиерът Бойко Борисов в телефонен разговор с новия си турски колега Бинали Йълдъръм, съобщиха от правителствената пресслужба. В рамките на разговора Йълдъръм е поканил Борисов на официалното пускане в експлоатация на третия мост над протока Босфора през август.

В рамките на разговора Бойко Борисов вече лично е поздравил колегата си за избирането му начело на турското правителство в края на май. Българският премиер е изразил очакване контактите, установени помежду им от времето, когато Йълдъръм беше министър на транспорта, да са ползотворни за добросъседските отношения на двете страни.

Министър-председателят е отправил поздравления по повод големия празник Рамазан Байрам и пожелал здраве и успехи от свое име и това на правителството, както и мир и спокойствие на мюсюлманите в Турция. Премиерите обмениха мнения за обстановката в двете страни, мигрантската криза в Европа и изпълнението на Споразумението между ЕС и Турция, предава още пресслужбата.

Министър-председателят Бойко Борисов подчерта пред турския си колега, че България може да бъде пример за етническа толерантност на Балканите. "Ние сме доказали своята толерантност, а усилията на правителството ни са да осигурим стабилност в държавата и равни условия за всички български граждани", допълни Борисов. Според Йълдъръм третият мост над Босфора, на чието откриване вече е поканен и Борисов, ще бъде поредната възможност за осигуряване на свързаност между Европа и Азия и засилване на икономическите контакти между страните от двата континента.


#граница #мигранти #натиск #България #Турция #Бойко Борисов #Бинали Йълдъръм

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »