Горбачов обвини лидерите на НАТО, че се готвят за война

Горбачов обвини лидерите на НАТО, че се готвят за война
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Бившият съветски президент Михаил Горбачов обвини лидерите на НАТО, че се готвят за "гореща" война с Русия, а реториката им тласка и двете страни към военна конфронтация.

"НАТО се подготвя за ескалация, която да превърне Студената война в гореща", казва Горбачов, цитиран от радио "Свободна Европа" в обзор на коментарите в руските медии за срещата на върха във Варшава и одобрения план на алианса за разполагане на въоръжени сили в Източна Европа.

Позицията на НАТО е, че с този ход отговаря на незаконното присъединяване на Кримския полуостров през 2014 г. и на подкрепата на сепаратистите в източната част на Украйна. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че алиансът не вижда "непосредствена заплаха" срещу своите държави-членки, но не може да разчита и на "стратегическо партньорство" с Русия, към каквото имаше стремеж след разпадането на Съветския съюз.

Горбачов, който започна преустройството на Съветския съюз, заяви, че лидерите на НАТО "само говорят за отбрана, но всъщност се подготвят за настъпателни операции".

"Цялата реторика във Варшава бе просто зов да се обяви война на Русия", казва той пред агенция "Интерфакс".

Лидерите на НАТО многократно отхвърлиха обвиненията на Русия, че съюзът търси конфронтация, припомня "Свободна Европа", като цитира заявленията, че целта по-скоро е засилване на защитните сили на алианса в отговор на действията на Русия в Украйна и в други бивши съветски републики, като Грузия.

Отбелязва се още, че въпреки присъдената му Нобелова награда за мир и широката му популярност на Запад, 85-годишният Горбачов е критикуван в родината си заради ролята му в разпадането на Съветския съюз, окачествявана като като акт на малодушие и предателство. Той се изказва редовно по въпроси на руската политика, но критиката му към Кремъл е станала доста приглушена през последните години.

#президент #Михаил Горбачов #НАТО #война #Русия #Съветски съюз #Грузия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »