Татяна Дончева даде рамо на Първанов в преговорите с БСП

Татяна Дончева даде рамо на Първанов в преговорите с БСП
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Лидерът на "Движение 21" Татяна Дончева смята, че за да постигнат успех на президентските избори, партиите от лявото пространство трябва да се обединят около най-силния кандидат и заяви, че партията на Георги Първанов "АБВ е необходима за победа". В отговор на въпрос тя не изключи възможтостта да бъде кандидат-президент на обединение между левите политически сили.

Дончева не беше питана директно дали би подкрепила Първанов или Ивайло Калфин, но даде да се разбере, че отношенията й с тях няма да влияят в предстоящите преговори, които БСП ще проведе с нейната партия и с АБВ във вторник.

За да се постигне положителен резултат, трябва да се включат всички най-силни играчи. Въпросът е да се преговаря за най-добрия вариант, а не за най-компромисния и с най-нисък потенциал за победа", коментира още тя и увери, че и АБВ, и нейното движение са необходими за победата на левия кандидат. Според нея допитването в БСП за предстоящите избори вече показвало, че привържениците са по-отворени за партньорства отколкото ръководството.

Коментарът на Дончева идва след като БСП постави като условие за преговорите с АБВ Георги Първанов и Ивайло Калфин да не се кандидатират за изборите.

"Какви са моите отношения с Георги Първанов, Румен Петков, Ивайло Калфин е без значение, ако гоним позитивен резултат.

Да изолираш играчи, които имат по-голяма електорална тежест от твоите собствени, е липса на здравомислие", каза тя за предстоящите преговори на БСП с политическите формации, които допитването до членовете открои като възможни партньори за президентския вот.

Тя предупреди, че преговорите не трябва да се водят на принципа на "детето на разведени родители, което иска да ги събере" и предупреди преговарящите от БСП да не опитват "да продават краставици на краставичар", когато разговарят с АБВ и "Движение 21", защото "нито аз, нито Първанов ще го търпим".

"Няма да бъдем въвлечени в губещи сътрудничества с някой, който не вярва в позитивния резултат и ползата от него", допълни Дончева. Според нея е важно преговорите да са за победа на изборите, а не дали могат да се обединят в коалиция.

Според нея ГЕРБ нямат ясен кандидат за изборите, а лидерът и премиер Бойко Борисов пази мястото за себе си.
"Ще държат до края завесата спусната, защото смятат, че за тях тактически е по-изгодно и ще внушават, че кандидатът няма значение", коментира тя.

 

 

 

#Татяна Дончева #Движение 21 #БСП #АБВ #Георги Първанов #Румен Овчаров #Румен Петков #ГЕРБ #президент

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"