"Ислямска държава" намери нови маршрути за атентатори към Европа

"Ислямска държава" намери нови маршрути за атентатори към Европа
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Екстремистите от „Ислямска държава” са започнали да използват нов маршрут през Азербайджан, Кипър и Грузия, за да прехвърлят атентаторите си самоубийци от Сирия в Европа. Това съобщава турският всекидневник „Милиет”, цитиран от „Хюриет”. Изданието се позовава на информация от официални лица от разузнаването.

Според всекидневника лица от турското разузнаване, които си сътрудничат с чуждестранни разузнавателни служби, са установили, че напоследък „Ислямска държава” натоварвала екстремистите си от Азербайджан и Северен Кавказ да извършват атаки в Турция и Азербайджан.

Джихадистите планирали атаки в Турция и Европа, след като претърпели загуби от силите на водената от САЩ коалиция в Сирия, се посочва в информацията.

Джихадистката групировка планирала да продължи да се прицелва в Турция заради задържането на бивши членове и извършване на операции срещу нея.

В допълнение, било установено, че „Ислямска държава” е формирала група от 20-25 екстремисти в Сирия и се опитва да ги изпрати в Турция. Главната дирекция по сигурността изпратила предупреждение до провинциалните дирекции през април, въз основа на тези разработки.

Друго предупреждение относно нападателите от Азербайджан и в Кавказ са били изпратени през юни. Там се казвало, че екстремистите планирали самоубийствени атентати в Турция и Азербайджан. В доклада се посочва, че екстремисти планували атаки срещу полицейски служители и техните семейства в Азербайджан.

Междувременно, друго предупреждение, което било изпратено до провинциалните дирекции по сигурността след атентата на летище „Ататюрк”, отново информира полицията за нови цели на джихадистката групировка в Турция. Предупреждението е изпратено на 30 юни. В него се подчертава, че екстремисти от „Ислямска държава” в Анкара и Истанбул планират атаки по военни и полицейски сгради с коли бомби.

 

 

#ислямска държава #маршрут #атентатори #самоубийци #Азербайджан #Грузия #Кипър #джихадисти #Турция #Европа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"