Европейскят съюз плаши Португалия и Испания със санкции

Европейскят съюз плаши Португалия и Испания със санкции
Снимка: под лиценза на creative commons
A A+ A++ A

Европейската комисия подкрепи предложението, направено от еврозоната за налагане на санкции срещу Португалия и Испания за неспазването на правилата за дефицита. Това заяви по време на пресконференция след среща на Еврогрупата (Съвет на финансовите министри от Еврозоната) ръководителят на органа Йерун Дейселблум.

Обаче окончателното решение ще бъде взето на заседание на Съвета на министрите на икономиката и финансите от страните от ЕС (Екофин).

Утре в Екофин членовете на еврозоната единодушно ще гласуват в подкрепа на препоръките на Европейската комисия. Днес не обсъждахме същността на това, което трябва да се случи след това. Това автоматично ще стартира процедурата от санкции. Те трябва да бъдат предложени от Европейската комисия в срок до 20 дни. Също трябва да бъдат обсъдени и бъдещите ефективни действия от тези две страни, каза ръководителят на Еврогрупата.

Текущото законодателство на ЕС в рамките на Пакта за стабилност задължава страните да ограничат бюджетния дефицит до 3 % от БВП. Ако това е превишена, страната може да бъдат наложени санкции.

 

 

#Европейска комисия #Европейски съюз #Испания #Португалия #дефицит #санкции #БВП #Екофин

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »