Предложения за нов шеф на Комисията за финансов надзор ще се приемат само пет дни

Предложения за нов шеф на Комисията за финансов надзор ще се приемат само пет дни
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Само пет дни ще се приемат предложения за нов председател на Комисията за финансов надзор. Това одобриха депутатите от бюджетната комисия, които днес одобриха процедурните правила за избора на заместник на сегашния шеф на надзора Стоян Мавродиев.

Още тази седмица процедурните правила ще бъдат одобрени и от пленарната зала, а изборът на нов председател се очаква да стане преди парламентарната ваканция, която започва от 1 август.

Според приетите правила предложението за кандидат за председател на Комисията за финансов надзор се прави от народни представители или от парламентарни групи. Предложението се внася в писмена форма до Комисията по бюджет и финанси чрез председателя на Народното събрание в 5-дневен срок от приемането на правилата.

Кандидатите трябва да предоставят писмено съгласие по Закона за достъп и разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия.

Кандидатът трябва да удостовери, че притежава завършено висше юридическо или икономическо образование и добра професионална репутация, професионален опит и че отговаря на изискването за трудов или служебен стаж по специалността си не по-малко от пет години в сферата на правото, икономиката или финансите през последните 10 години.

Според приетите от комисията правила отказът на кандидат от участие в изслушването не спира процедурата.

Заместник-председателят на Комисията по бюджет и финанси Диана Йорданова от ГЕРБ посочи, цитирана от "Фокус", че предложените правила са сходни с всички правила, които са приемани до момента като даде за пример избора на управител на БНБ. Румен Гечев от БСП обаче опонира, че правилата не са еднакви и обърна внимание на 5-дневния срок, твърде кратък, по думите му, за да се вземе стратегическо решение за ръководството на КФН. Гечев напомни, че изборът е закъснял. Причината е, че мандатът на Мавродиев изтече в края на юни, а по закон Народното събрание е трябвало да излъчи неговия заместник на поста месец по-рано.

Председателят на комисията Менда Стоянова отговори на Гечев, че "по-добре късно, отколкото по-късно".

#председател #Комисия за финансов надзор #Менда Стоянова #Стоян Мавродиев #избор #правила

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »