НАТО и Русия обсъждат батальоните в Полша и балтийските страни

НАТО и Русия обсъждат батальоните в Полша и балтийските страни
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Съветът Русия-НАТО се събира днес в Брюксел, за да разисква засиленото военно присъствие на Алианса в източния фланг.

Това ще е първата среща между представители на Москва и на организацията за колективна сигурност след срещата на върха на НАТО във Варшава, когато страните членки одобриха разполагането на четири батальона в Полша, Естония, Литва и Латвия.

"Руската страна смята да инициира дискусия по внесената от нашите финландски партньори инициатива за повишаване на авиационната сигурност в региона на Балтийско море и да акцентира върху рисковете за стратегическата стабилност, възникващи в резултат на продължаващото строителство на системи за противоракетна отбрана в Европа", заяви говорителят на руското външно министерство Мария Захарова.

Освен това представителите на Русия и на Алианса ще обсъждат ситуацията в Украйна и Афганистан, както и заплахата от разпространението на тероризма в някои региони.

Отношенията между Москва и Запада се влошиха рязко след анексирането на полуостров Крим през 2014 г. и ролята на Кремъл в конфликта в Донбас. След това срещите на съвета Русия-НАТО бяха спрени и бяха възобновени едва през април тази година.

Оттогава Русия и НАТО взаимно се обвиняват в подклаждане на напрежение и действия, напомнящи ерата на Студената война. От Алианса обясняват, че разполагането на допълнителни войски по границата на Русия е с цел да се отговори на притесненията на балтийските страни от агресивната политика на Кремъл.

На свой ред Москва, чиито съседи все по-често я обвиняват в инциденти с нарушаване на въздушното им пространство, твърди, че действията й имат за цел защита на националните граници в отговор на струпването на натовски войски там.

 

 

 

#Русия #НАТО #военно присъствие #Украйна #Афганистан #тероризъм #Донбас #войски

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници