Разкриваемостта на престъпленията е нарастнала с 6-7%, заяви Бъчварова

Разкриваемостта на престъпленията е нарастнала с 6-7%, заяви Бъчварова
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

С 6-7% се е повишила разкриваемостта на престъпленията, а на места дори с 15%. При кражбите и грабежите е най-голямото увеличение. Това заяви министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова след изслушване в парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред.

Министърът следяла за повишението на разкриваемостта на престъпленията по време на посещенията си из страната. Последно е била в Разград, Габрово и Велико Търново, където имало изключително добри резултати. Като цяло тенденцията през последните месеци била, че има по-добра разкриваемост. А причината според вътрешния министър била повишената мотивация на служителите на МВР, които виждали, че има резултат от усилията им.

Във връзка с идеята за увеличаване на заплатите на разследващите полицаи, Бъчварова заяви, че става въпрос за различни допълнителни плащания към заплатите им и не може да се каже абсолютна цифра, но допълни, че целта на този модел е да бъде по-справедлив спрямо дейностите, които извършват служителите в системата на МВР.

Иначе пред депутатите по време на заседанието, тя обяви, че не било тайна за никого, че Специализираният отряд за борба с тероризма (СОБТ) от години страда от хроничен недостиг на оборудване, облекло и средства. Бъчварова бе попитана от депутата от БСП Атанас Мерджанов дали служителите в отряда страдат от социално-психологическия климат там, като министърът посочи, че няма такава информация.

"Навсякъде някой може да се чувства неудовлетворен", каза Бъчварова като увери народните представители, че засега резултатите от работата на СОБТ са много добри.

След заседанието пред журналисти Бъчварова обясни, че вътрешните системи на МВР не били на нивото, което изисква съвременността, но се работи по електронизацията им. Министерство подготвяло и ново антитерористично учение, но Бъчварова не каза кога и къде ще се проведе то.

#разкриваемост #престъпления #Румяна Бъчварова #МВР #кражби #вътрешна сигурност #обществен ред #грабежи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Закон и ред
Последно от Закон и ред

Всички новини от Закон и ред »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"