Депутатите одобриха нови регулации на независимия финансов одит

Депутатите одобриха нови регулации на независимия финансов одит
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Регистрираните одитори ще получат право да разследват, да налагат санкции и да предприемат надзорни мерки. Това предвижда правителственият проект за нов Закон за независимия финансов одит, който Народното събрание одобри на първо четене днес.

Проектът въвежда нова европейска директива, целта на която е да се повиши надзорът над предприятията с обществен интерес. Между тях са банките, застрахователните дружества, пенсионни фондове, търговците на ток и газ, железниците.

Чрез новия закон се очаква да се повиши ролята на одитните комитети в предприятията от обществен интерес за постигане на високо качество на задължителния одит чрез допълнително докладване пред одитния комитет и подобряване на комуникацията с регистрирания одитор.

Той предвижда минимален срок на договора за задължителен одит една година и максимален срок за одиторско дружество за одит на предприятие от обществен интерес до седем години, като за отговорния одитор, изпълняващ одита от името на одиторско дружество, максималният срок е четири години.

Комисията за публичен надзор над регистрираните одитори ще носи крайната отговорност за надзора върху придобиването на право да се упражнява дейност като регистриран одитор, регистрирането на одиторите, включително на одиторите от други държави-членки на Европейския съюз, и от трети държави. Комисията ще отговаря за приемането и спазването на стандартите за професионална етика, за вътрешния контрол на качеството в дейността на регистрираните одитори и за извършването на финансов одит и свързаните с него услуги.

Депутати от всички парламентарни групи отбелязаха нуждата от този закон, но направиха и някои забележки по проекта, сред които и за предвидените съвместни одити, предаде БТА.

Независимият депутат Георги Кадиев посочи, че ключовият проблем на този закон са т. нар. съвместни одити. Съвместният одит не означава паралелен одит на две дружества в една банка, а те си разделят работата, посочи той. По думите му това по никакъв начин не увеличава качеството на одита.

Председателят на парламентарната комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова (ГЕРБ) отбеляза, че е много лесно да критикуваш, по-трудно е да предложиш подход, който да гарантира, че няма да има обвързаност между одитора и съответната организация, която той одитира. Институтът на дипломираните експерт счетоводители (ИДЕС) и БНБ защитават професионалните си интереси, но не дават алтернатива в тази посока, за да не се случи "КТБ" втори път, коментира тя.

Според Йордан Цонев (ДПС) одитната дейност има нужда от надзор и регулация. Правомощията на комисията за публичен надзор трябва да бъдат повишени и тя да има регулаторни функции, смята той. Споделеният одит също е нужна мярка предвид на обстоятелствата във финансовата сфера в България, добави Цонев.

#одитори #одит #европейска директива #депутати #Йордан Цонев #Менда Стоянова #надзор

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"