Ваксинация на кравите срещу нодуларен дарматит е разпоредена по спешност

Ваксинация на кравите срещу нодуларен дарматит е разпоредена по спешност
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

До утре всички едри преживни животни в страната трябва да бъдат ваксинирани срещу заразен нодуларен дарматит, разпореди Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Заради това заболяване се променят извънредните изисквания при транспорт на животни, преработка на месо, мляко и произведените от тях продукти.

Към момента всички едри преживни животни, които са идентифицирани и данните им са въведени в системата ВетИс, са ваксинирани, информират от БАБХ. Животните, които не са регистрирани и ваксинирани до 15 юли 2016 година, ще се считат за укрити от собствениците им и при констатиране на огнище на заразен нодуларен дерматит ще подлежат на унищожаване без обезщетяване.

Забранено е придвижването и транспортирането на едри преживни животни, които не са ваксинирани.

Разрешава се придвижване и транспортиране на ваксинирани животни, включително и неваксинирани под 6-месечна възраст, родени след 5.07.2016 г. от ваксинирани майки, на територията на България, при условие че са изминали най-малко 28 дни след извършване на ваксинацията, уточняват ветеринарните.

Върху месото на закланите животни ще се поставя здравна маркировка с форма "диамант". Върху опаковките на месните заготовки, вътрешностите и месните продукти (с изключение на консерви), в които има вложено месо от едри животни с произход България, също ще се поставя тази маркировка. Продуктите ще се реализират само на територията на страната.

Стерилизираните месни продукти ще получават идентификационна маркировка с овална форма. Те могат да се реализират на територията на страната с търговски документи, а в други държави членки и трети страни трябва да се придружават от сертификат по системата TRACES.

Мляко, добито от едри преживни животни на територията на страната, може да се използва за консумация и за производството на млечни продукти само след пастьоризация. За износ също ще се изисква сертификат по системата TRACES.

#преживни животни #ваксина #нодуларен дерматит #БАБХ #мляко #млечни продукти #обезщетение

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Земеделие
Последно от Земеделие

Всички новини от Земеделие »