Ученици влизат в гимназия дори с 0 точки на тестовете след 7-ми и 8-ми клас

Ученици влизат в гимназия дори с 0 точки на тестовете след 7-ми и 8-ми клас
Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

И с нула точки от изпитите след 7 клас вече ще се влиза в профилираните и професионалните гимназии. Това каза за Дарик заместник-министърът на образованието Диян Стаматов. Балът за кандидатстване на седмокласниците се състои от оценката от Националното външно оценяване, събрана с оценките от дипломата. Ако обаче един ученик не се яви за изпита или изкара нула точки, неговият бал ще се определи на базата само от оценките от края на удостоверението от седми клас. Диян Стаматов обаче беше категоричен, че тези ученици няма да могат да се класират в така наречените елитни гимназии.

Диян Стаматов обясни, че промените се правят, защото според новия закон основно образование ще се завършва в 7-ми клас и кандидатстване след 8-ми клас няма да има. Стаматов обясни как ще кандидатстват учениците, които не се явят на изпита, или изкарат нула точки: "Със дипломата за завършен седми клас. Тя е базата, оценките в нея ще са достатъчни за влизането в една гимназия, но той не би бил конкурентоспособен по отношение на неговите връстници, които са се явили на външно оценяване или имат повече от нула точки".

На въпрос дали ученик с отличен успех, който реши да не се яви на изпитите след седми клас, ще има шанс за добрите езикови гимназии и професионални училища, зам.-министърт отговори: "Очаквате да ви отговоря с да, но категоричният отговор е не. Не може ученик, който не се е явил на национално външно оценяване, тоест не е положил усилие, за да покаже своя изход въз основа на изпит, да очаква да влезе в добри гимназии. Не казвам елитни, защото няма елитни гимназии, има добри гимназии и всеки се бори за по-добрата".

Изпитите за Национално външно оценяване след седми клас да бъдат изместени от месец май през месец юни ще бъде реализирана чак през 2019 г, уточни още заместник-министър Стаматов.

#образование #матури #седмокласници #Диян Стаматов #класиране

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"