Полезни трикове за намаляване на сметките за ток

Полезни трикове за намаляване на сметките за ток
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Сметката за ток може да се намали с до пет процента, ако от контакта се изключват уредите, които не се ползват.. Старите уреди консумират по време на постоянната готовност за работа годишно около 150 киловатчаса електроенергия.

Освен намаление в месечната сметка, изключването на електроуредите може да помогне и за предотвратяване на евентуални повреди, причинени от лоши метеорологични условия или претоварване на мрежата.

И в режим на "stand-by" уреди като телевизор, аудио-уредба и монитор продължават да консумират ток, затова трябва да остават включени в контакта, само при необходимост, поясняват от дружеството, което захранва с ток Югоизточна България. Уверете се, че външни хора нямат достъп до контакти, които са част от електрическата ви инсталация, запишете показанията на електромера си преди да заминете и сравнете данните при завръщането си.

С повишаването на температурите в разгара на летния сезон потреблението на електроенергия традиционно се покачва средно с 10 на сто на месечна база. През лятото в почти всеки дом и офис има включен климатик или вентилатор. По-високата консумация води до нарастване на сметката за електроенергия, а покачването на товарите създава опасности за мрежата, тъй като може да доведе до претоварване и сривове в захранването, отбелязват експертите.

С цел да се намали сметката за електроенергия при покупката на електроуред е важно да се обърне внимание и на неговия енергиен клас. Макар и по-скъпи като първоначална инвестиция, уредите с по-висока енергийна ефективност бързо се изплащат благодарение на по-ниския разход на електроенергия.

Специалисти препоръчват ползването на душ пред ваната, с цел пестене от сметката. За една пълна вана (140-180 литра) е необходима около три пъти повече енергия, отколкото за вземането на един петминутен душ. Вземането на душ вместо вана спестява седмично и около 1500 литра питейна вода, посочват специалистите.

Лесни правила могат да понижат сметката с до 15 на сто.

Спазването на лесни за прилагане правила, могат да спестят до 15 на сто от месечната сметка за ток, показват данни от проучване на електроразпределителното дружество, което снабдява с ток Западна България и енергийна агенция. Така например, ако хората с бойлер използват таймер за подгряването на топла вода на нощна тарифа, могат да намалят сметката си за затопляне на вода с 15 процента.

Поддържайте чиста решетката на гърба на хладилника, с цел осигуряване на ефективен въздухообмен, замърсяването й може да доведе до 30-процентен преразход на електрическа енергия. Честото размразяване на хладилника също може да доведе до икономии, защото образуваният в него лед повишава значително разхода за ток.

Хладилниците и фризерите не трябва да се намират в непосредствена близост до печка или отоплителен уред.

За пестене от сметката може да помогне и по-ниската температура за използване на пералня, сушилня и миялна машина. Така се намалява енергията, необходима за загряване на водата и уредите. До по-ниски разходи ще доведе и използването на остатъчната топлина от фурна или котлон, като се изключат 10 минути преди края на готвенето и не се загряват предварително, съветват специалистите.

Традиционно от електроразпределителните дружества препоръчват използването на енергоспестяващи осветителни тела. Така например една енергоспестяваща лампа с мощност 20 вата доставя същото количество светлина като лампа с нажежаема жичка с мощност 100 вата, посочват експертите.

#ток #сметки #България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »