Социални работници спират работа, преговарят за заплати и условия на труд

Социални работници спират работа, преговарят за заплати и условия на труд
Според Ефтим Боюклиев в момента отношението към социалните работници и нуждаещите се от социални помощи в България е еднакво. Снимка: podkrepa-varna.org
A A+ A++ A

Синдикалните членове на КТ „Подкрепа“ в 19 дирекции „Социално подпомагане“ ще спрат работа за един час в петък - от 11 до 12 часа.

Причината за протеста на социалните работници са провалените преговори за увеличаване на работните заплати и за подобряване условията на труд, обяви председателят на Синдиката на административните служители към КТ „Подкрепа“ Ефтим Боюклиев, цитиран от БТА.

По думите му в момента отношението към социалните работници и нуждаещите се от социални помощи в България е еднакво.

От Синдиката на административните служители настояват за увеличаване с 35% на работната заплата на служителите в системата на социалния патронаж.

„В момента социален работник с 23 години трудов стаж получава месечна заплата от 430 лева, или „чисти“ 215 лева“, обявиха от синдиката.

Възнагражденията на социалните работници не са увеличавани от 2008 година, съобщиха самите те.

„Често служителите бивали командировани, без да получават и командировъчни пари. Само служителите, получили оценка 5 и 6 на направените атестации, са взели по 200 лв. за цялата минала година от икономии от Фонд „Работна заплата“, изтъкна Евтим Боюклиев, цитиран от БНР.

Официално исканията на социалните работници са внесени на 19 април до министъра на труда и социалната политика Тотю Младенов и до изпълнителния директор на Агенцията за социално подпомагане (АСП) Ивайло Иванов.

Ефтим Боюклиев посочи, че са се състояли три кръга преговори в АСП, но министър Тотю Младенов е присъствал едва на третия етап и е упрекнал синдиката, че само иска пари. Според синдикалиста министърът е обещал единствено, че до края на май социалните работници ще получат пари за облекло.

Социалните работници настояват да се регламентира изплащането на допълнително материално стимулиране два пъти в годината, както и да се спазва Колективният трудов договор (КТД) в частта за осигуряване на средства за облекло на служителите.

Те настояват още да се спазват нормалните хигиенно-битови условия на труд, да се ремонтират помещенията, да се обзаведат с бюра и столове, да се извършва редовно дезинфекция и дезинсекция.

Належащо според социалните работници е закупуването на компютри и принтери от ново поколение и осигуряването на безплатни карти за градския транспорт.

Напрежението сред чиновниците се засилва и заради проекта на финансовия министър Симеон Дянков за децентрализация на държавната администрация, който предвижда преместването на 20 агенции и части от министерства от София в други областни градове в страната.

Във вторник сутринта служителите на НАП и агенция „Митници“ внесоха в Народното събрание протестна подписка срещу планираната административна реформа.

#Агенция за социално подпомагане #Ивайло Иванов #Тотю Младенов #социални работници #КТ „Подкрепа“

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"