КНСБ: България да подкрепи Европейския пакт на Оланд

КНСБ: България да подкрепи Европейския пакт на Оланд
Това за нас е изключително важно, ще отвори вратата за разговори на национално равнище за това кои са двигателите на растежа в България, коментира Пламен Димитров. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

КНСБ настоява България да подкрепи предложението за Европейски пакт за растеж и заетост на извънредния Европейски съвет на 23 май в Брюксел.

„Това за нас е изключително важно, ще отвори вратата за разговори на национално равнище за това кои са двигателите на растежа в България и как да произвеждаме повече," каза президентът на КНСБ Пламен Димитров, цитиран от БГНЕС.

Трансформацията на пакта, чиято основна цел беше да налага финансова дисциплина на правителствата в Европа, беше предложена от социалиста Франсоа Оланд, който встъпи в длъжност като президент на Франция във вторник.

Визията за изход от кризата формира главната разделителна линия между Германия и Франция, чието партньорство е двигател на Европейската общност.

Докато германският канцлер Ангела Меркел настоява за консервативна политика на ограничения, новият президент на Франция Франсоа Оланд залага на икономика на растежа и новите работни места.

Според КНСБ България трябва да подкрепи Европейски пакт за растеж и заетост, защото има и постигнато съгласие между централите на Международния валутен фонд (МВФ) и международната организация по труда за генериране на решения за нова макроикономическа политика и социално осигуряване в България.

По повод проблемите в ОЦК Кърджали Пламен Димитров каза, че решението не е в ръцете на изпълнителната власт, но те не виждат друг начин за решаването на този казус без тяхното участие.

От КНСБ отправиха препоръки към проектозакона за нов Наказателен кодекс (НК).

„Има предложения за прецизиране на НК за по-добро охраняване на правото на гражданите на сдружаване в частност, така и в синдикални организации, както и правото на получаване на трудово възнаграждение," отбеляза Племн Димитров.

От КНСБ предлагат и прецизиране на текстовете по членове 183 и 184, отнасящи се до криминализирането на дейности, свързани с юридическите лица с нестопанска цел и политическите права на гражданите.

Предлага се още да се криминализират деянията, когато не се изплащат работни заплати.

„Финансовото отражение на ръста в този тип престъпност от 2010-2011 г. е в размер на над 30 млн. лв.," подчерта Чавдар Христов, изпълнителен директор на департамент „Правна закрила на труда и законотворческата дейност".

По представена от него информация няма текст, който да охранява тези конституционни права в законите.

По думите на Чавдар Христов, това е обществено опасно деяние и трябва да има конкретни санкции за него в НК.

„Заплатите на служителите от Агенция за социално подпомагане (АСП) не са увеличавани от юли 2008 г.," каза Силва Васева, която представи проблемите в тази сфера. Тя добави, че в момента не може да даде отговор дали синдикални им членове ще излязат на протест.

„Даваме си сметка, че в средата на годината трудно може да бъде ревизиран бюджетът, но трябва и да се приемат мерки за дофинансирането на минималните работни заплати. Трябва да бъдат намерени всички резерви, които незабавно да бъдат изплатени, независимо каква система на изплащане ще бъде определена," заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Той припомни, че вече са предложили средно нарастване на средствата за минимална работна заплата с 10% за бюджет 2013.

„Готови сме и сме показали, че там, където има условия за борба и победа, КНСБ ще води тази борба," подчерта Пламен Димитров.

Синдикатът на железничарите в България ще се събере в сряда, съобщиха още от БНСБ.

„Има две възможности за изход от преговорите ни с управлението – да постигнем споразумение и да няма протести, и обратното, на този етап е рано да се каже," информира Петър Бунев, председател на Синдиката на железничарите към КНСБ.

Елка Пенкова, председател на Синдиката на работещите в музеите и галериите, обяви, че няма да бойкотират Деня на музеите, но ще излязат на протест заедно с колегите си от КТ „Подкрепа" на 18 май.

„Нашите заплати не са увеличавани и от предишното правителство. Средната заплата е между 420-460 лв. Млади специалисти започват със заплата 340 лв. Получава се така, че музеите изпадат от полезрението на обществения интерес, въпреки че посетителите ни се увеличават," заяви Елка Пенкова.

#КНСБ #Европейски пакт за растеж и заетост #Европейски съвет #Пламен Димитров #синдикат #Франсоа Оланд #Ангела Меркел #ОЦК Кърджали #Наказателен кодекс #Чавдар Христов #Агенция за социално подпомагане #Петър Бунев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"