Ирина Бокова с девет положителни гласа и е сред фаворитите за генерален секретар на ООН

Ирина Бокова с девет положителни гласа и е сред фаворитите за генерален секретар на ООН
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Тайно, но не решаващо гласуване в Съвета за сигурност на ООН даде 9 положителни гласа за Ирина Бокова. Също толкова получиха и Сърджан Керим от Македония и бившият външен министър на Сърбия Вук Йеремич.

Бившият премиер на Португалия Антониу Гутериш поведе в надпреварата за нов генерален секретар на ООН след първия кръг от гласуване, който се проведе днес, съобщават дипломатически източници. Веднага след него на второ място застава бившият президент на Словения Данило Тюрк.

„Гутериш е човекът, който ще победи“, заяви дипломат от Съвета за сигурност пред АФП, допълвайки, че бившият премиер „се е представил много добре“

И 15-те посланици в Съвета разполагат с бюлетини за всеки кандидат с графи за оценка „подкрепен“, „неподкрепен“, „без мнение“.

Гутериш е показал най-добър резултат с 12 оценки „подкрепен“, а Тюрк е веднага след него с 11. Бившият словенски премиер е получил и две оценки „неподкрепен“ Членовете на Съвета се очаква да се срещнат отново скоро, най-вероятно още следващата седмица, когато ще проведат втория кръг от гласуването. Финалните кандидати ще станат ясни до октомври. В момента има 12 претенденти за поста на Бан Ки Мун, сред които е и българската кандидатура на Ирина Бокова.


#Ирина Бокова #ООН #генерален секретар #Бан Ки Мун #Антониу Гутериш #Данило Тюрк #Словения

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"