АФП: Турската икономика ще бъде сериозно разклатена след пуча

АФП: Турската икономика ще бъде сериозно разклатена след пуча
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Отслабнала валута, разтревожени инвеститори, удар по туризма в разгара на сезона: неуспешният опит за преврат на 15 юли ще остави следи върху турската икономика въпреки усилията на властта да омаловажи отражението му. Това се казва в анализ на агенция Франс прес.

Непосредствените загуби, изразени в спад на туристически посещения и отложени инвестиции, вероятно ще забавят растежа през 2016 и 2017, предупреждава Международният институт по финанси (IFF) – базирано във Вашингтон лоби, обединяващо 500 банкови учреждения. Ако положението се усложни, последиците може да са по-сериозни и да застрашат финансовата стабилност, предупреждава IFF.

През 2015 Турция отбеляза растеж от 4% - равнище, което Международният валутен фонд предвиждаше и за тази година. Жизненото равнище на населението постоянно се подобрява от началото на 2000 г. - период, който отговаря на идването на власт на Реджеп Ердоган. Публичният дълг е едва една трета от БВП на страната. Турция обаче има структурни слабости, които може да се задълбочат след неуспешния пуч: годишна инфлация от близо 7%, слабо частно спестяване, зависимост от чуждите инвестиции, банков сектор, отслабен от икономика, основана на задлъжняването.

Без да се брои туризма, който жестоко пострада от неотдавнашните атентати: преди пуча експерти изчисляваха, че политическата ситуация и терористичните рискове може да струват 8 милиарда долара на този отрасъл, който дава работа на 8% от активното население. През май броят на туристите, посещаващи Турция, спадна с една трета.

В дните след пуча лирата загуби 6% от стойността си спрямо долара. От април спадът е 10%. Обезценяването на валутата има преки последици за предприятията, които и без това са силно задлъжнели в чуждестранна валута.

Според президента Ердоган няма значение, че „Стандард енд Пуърс“ е намалила от BB+ на ВВ оценката си за дълга на страната – решение, което по думите му е изцяло политическо. Държавният глава дори нападна рейтинговата агенция, заявявайки пред депутатите: Какво ви засяга, кои сте вие, за какви се вземате?

 

#преврат #пуч #опит #Турция #икономика #Ердоган #финанси

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"