Протестиращи: Защо им е на болниците пръстовият ни отпечатък? Така ставаме уязвими при изтичане на информация

Протестиращи: Защо им е на болниците пръстовият ни отпечатък? Така ставаме уязвими при изтичане на информация
БГНЕС
A A+ A++ A

Около 30 души се събраха днес по обяд пред Министерството на здравеопазването, за да изразят протеста си срещу идеята на министъра на здравеопазването Петър Москов да се въведе система за електронен идентификатор в болниците и аптеките.

Хората решиха, че въвеждането на пръстовия идентификатор е толкова абсурдно, че няма да се случи. За жалост обаче, министърът за пореден път реши да се наложи над лекарите, гражданите и закона и да въведе нещо, което аз определям като безумие на ХХI век - хора, които са нормални и образовани, да ползват услугите на здравната система, да дават пръстов отпечатък, заяви Мариана Христова, която е участничка в митинга.

“Всички тези легенди, че това е цифрова система - единици и нули, е шега, защото всичко в компютъра е единици и нули, но това не пречи да се вижда изображението”, коментира Христова. Несериозно е според нея и защото се сваля пръстов отпечатък, освен това този отпечатък се сравнява с база данни. Според Христова, пръстовият отпечатък е идентификатор с най-високо ниво на сигурност и никъде в света не се ползва за такива дейности. Няма държава, която да го е въвела, дори и там, където има високо ниво на неграмотност, точно защото този пръстов идентификатор не може да бъде коригиран, ако веднъж вече е изтекла информацията.

“Ако този пръстов идентификатор бъде прихванат, защото вие ще го сеете навсякъде, - в аптеки, в кабинети, на компютри, които изобщо нямат някакво изискване за по-специална сигурност, т.е. са силно уязвими, ако този пръстов отпечатък бъде прихванат, може да бъде приложен навсякъде. Той може да бъде гаранция, например, че сте присъствали на местопрестъпление, което позволява да ви търсят съдебна отговорност”, обясни Христова. Дори и банките не ползват такова нещо, добави тя.

Мариана Христова подчерта, че навсякъде по света се ползва електронна здравна карта, в която се съдържа информацията за пациента - кръвна група, алергиите, зъбен статус, прекарани заболявания. Тази карта е заключена с ПИН, и позволява, ако сте в Европа, да ви се окаже помощ в случай че станете жертва на катастрофа, например.

Пръстовият отпечатък в Европа няма кой да го разчете, защото такива устройства не съществуват. Тази карта се промени в полза на определени фирми. Съгласно европейската директива от 2018 г. трябва да въведем единен идентификатор, който е само личната ни карта. Един път платихме за електронни четци, които няма да ни вършат работа за следващите лични карти, плащаме втори път, за да ни сканират пръстовите отпечатъци, с висока степен на риск и без да се гарантира, че ще спре изтичането на средства. Системата не е измислена като цяло и не гарантира, че ще спре кражбите, да не говорим, че не се знае колко струва цялото съоръжение - четците, софтуера и колко е сумата от кражбите, заради това, че някой не е лежал в болница.

Друга протестираща - Цветанка Филипова от София, заяви, че подкрепя протеста, защото това е злоупотреба с власт, не е полезно, а напротив - вредно е, защото усложнява процеса на лечение и много я унижава. “Досега не посещавам много често болница, но смятам, че това е един инат на министъра и той трябва да си отиде незабавно”, категорична беше тя.

#протест #христова #Петър Москов #пръстов отпечатък

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »