Oблигационният заем за БЕХ е без държавна гаранция и обезпечение, подчерта министър Петкова

Oблигационният заем за БЕХ е без държавна гаранция и обезпечение, подчерта министър Петкова
БГНЕС
A A+ A++ A

Oблигационният заем за Българския енергиен холдинг е получен без държавна гаранция и няма обезпечение. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова в ефира на „Още от деня” по БНТ.

"Националната електрическа компания и Българския енергиен холдинг не разполагаха с такъв ресурс, който да даде възможност да се погасят  задълженията към двете американски централи, които от своя страна да погасят своите задължения към българските мини, които задължения бяха добили застрашителен размер. Това наложи необходимостта ние да изтеглим мостови заем, който да ни даде възможност да разплатим тези задължения да пласиране на облигация. Ние трябваше да пласираме облигацията 12 месеца”, заяви министър Петкова. По думите й са успели още в първите месеци да излязат на пазара и да пласират успешно еврооблигация за 550 млн. евро.

„По отношение на тази еврооблигация бяха направени презаписвания в размер на над 2 млрд. евро. Това се случи в късния следобед вчера – голяма конкуренция, голям интерес. Ние записахме такъв ресурс, какъвто ни е необходим - мостовото финансиране. Оттук нататък тази облигация е със срок 5 години. Важно е да се знае, че тази облигация е получена без държавна гаранция и няма обезпечение. Това, че ние успяхме в този кратък срок да пласираме успешно еврооблигации означава голямо доверие от страна на инвеститорите към реформите в българската енергетика”, каза още министър Петкова.

#Петкова #Български енергиен холдинг #облигация

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"