България се нареди сред големите износители на оръжие за Сирия

Бизнес | 28 юли 2016, четвъртък / 19:46| Показвания:Снимка: бТВ

България е сред големите износители на оръжия за Сирия. Това са разкрили в свое разследване консорциум от журналисти, цитирани от в. „Гардиън”. Изданието посочва, че държави от Източна Европа са одобрили продажбата на оръжия за страни от Близкия изток през последните четири години, предаде бТВ.

Според журналистическия консорциум, от България са излетели общо седем самолета до Йордания и Саудитска Арабия, натоварени с оръжия. Оръжейната търговия с тези държави е легална, но проблемът е, че оръжието се прехвърля в конфликти зони като Сирия и Йемен.

На кадри в социалните мрежи се вижда, че оръжията на сирийските бунтовници са български, казва Иван Ангеловски, журналист участвал в разследването. „Направи ни впечатление, че българските оръжия са сред най-използваните от тях. Познахме ги по това, че на част от мунициите има записани произходът и датата на производството. На практика – във всяко второ видео има оръжие от България”, пояснява по бТВ Ангеловски.

Според  разследването, продължило почти година, сделките с тези оръжия са за повече от 1 млрд. евро. Българските автомати „Калашников” са стигнали до сирийски бунтовници и ислямистки организации.

От Министерство на икономиката, което отговаря за търговията с оръжия, отговориха, че България е една от страните, която провежда политика на максимална прозрачност и решенията за всяка сделка отговарят на международните изисквания.


Тагове: оръжия, Сирия, консорциум от журналисти, „Калашников”, сирийски бунтовници, ислямистки организации, Министерство на икономиката

Обратно  

» Свързани статии:

Търсене

Търси