И миньорите се вдигнаха срещу Дянков

И миньорите се вдигнаха срещу Дянков
В декларация Федерацията на независимите синдикати на миньорите се присъедини към недоволството на профсъюзите по повод предложените от Симеон Дянков промени в КСО. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

В декларация Федерацията на независимите синдикати на миньорите се присъедини към недоволството на профсъюзите по повод предложените от Симеон Дянков промени в КСО относно увеличаването на пенсионната възраст и заплащането на допълнително трудово възнаграждение за трудов стаж и професионален опит.

„Абсолютно неприемливо е предложението възрастта за пенсиониране да се увеличи от януари следващата година с една година за мъжете и жените," гласи декларация на Изпълнителния комитет и Стачния комитет на Федерацията на независимите синдикати на миньорите – КНСБ, цитирана от БГНЕС.

В декларацията се припомня, че през 2009 година синдикатите, правителството и работодателите на национално равнище подписаха Споразумение възрастта при пенсиониране да започне да се увеличава от 2021 г.

"Драстичното погазване на постигнати договорености от 2009 година на национално равнище представлява действие, което възмущава милиони работещи в цялата страна. При това Споразумението е подписано от самия премиер и действията на финансовия министър злепоставят правителството", пише в декларацията.

"Все още не е криминализирано и умишленото невнасяне на пенсионни осигуровки. Особено сме възмутени с изтъкнатите мотиви, че с новите изменения Симеон Дянков ще може да увеличи пенсиите под 200 лева с 9 лева месечно. Не могат ли експертите по осигурително право да му обяснят, че не може да смесва осигурителни права със социални помощи, и че всяко използване на пенсионни осигуровки за социални помощи изкривява и разбива солидарната пенсионна система. Кога най-после финансовият министър и НАП ще съберат дължимите 1.4 млрд. лева пенсионни осигуровки?", пише още в декларацията.

В заключение на документи от ФНСМ-КНСБ заявяват:

"Що се отнася до изказванията на Симеон Дянков за елиминиране на допълнителните възнаграждения за трудов стаж и професионален опит в индустрията, то трябва да му бъде обяснено, че това трудово възнаграждение не е "сталинизъм", а фактор за стабилизиране на работната сила и увеличаване на квалификацията на персонала в реалната икономика".

На заседанието на ИК и на Стачния комитет е взето решение за започване на подписка във всички предприятия за ефективни стачни действия по Закона за уреждане на колективните трудови спорове за безсрочни ефективни стачни действия с искане за: НЕ на безотговорните действия по увеличаване на пенсионната възраст от началото на 2012 г. Защита от премахването на допълнителното трудово възнаграждение за трудов стаж и професионален опит /"клас"/.

Спазване на Националното споразумение за нова стратегия и финансова стабилизация на ДОО и усъвършенстване на пенсионното законодателство, подписано от министър-председателя на Република България - Бойко Борисов от ноември 2010 година, в което не се предвижда увеличаване на пенсионната възраст, както за категорийните работници, така и за всички работници от трета категория труд.

#миньори #синдикат #КНСБ #декларация #Симеон Дянков #КСО #пенсионна #пенсиониране #възраст #възнаграждение #клас #стаж #категория

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »