Сърбия предлага на България помощ за южната ни граница

Сърбия предлага на България помощ за южната ни граница
A A+ A++ A

По време на работната среща на министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова със сръбския й колега Небойша Стефанович на ГКПП Калотина - Градина, Сърбия предложи на България помощ за охрана на южната ни граница, съобщава БГНЕС.

Полк. Ненад Вучич, командващ сръбската гранична полиция в региона на КПП Калотина-Градина запозна двамата министри с режима на работа по охраната на браздата. Той подчерта ефективността на работата на съвместните патрули, в които влизат по двама гранични полицаи от двете страни. Докато той говореше пред БГНЕС сръбски граничен полицай каза, че напоследък нелегалните мигранти, пресичащи границата откъм България, значително са намалели. Какъв е потокът сега той не уточни, но каза, че по-рано всеки ден са минавали по стотина души.

Пред медиите Бъчварова потвърди, че властите ни извършили необходимото за задържането на Мурат Хамид, зет на един от атентаторите срещу френския сатиричен вестник "Шарли Ебдо" през януари 2015 г., когато бяха убити 12 души. Министърът на вътрешните работи не пожела да влиза в детайли къде се намира в момента Хамид. Тя потвърди, че вече има издадена европейска заповед за задържането му. Когато стартира съдебният процес срещу задържания, ще бъде съобщена повече информация.

Двамата министри изразиха едно мнение – че охраната на българо-сръбската граница на практика е охрана на европейската граница. Никоя страна не може да се справи сама с миграционната вълна, каза Бъчварова. От българска страна са задържани от началото на годината 5600 мигранти, опитали нелегално да пресекат границата със Сърбия. Една четвърт от тях са правили втори опит за пресичане на браздата.

Стефанович подчерта необходимостта от борба срещу трафикантите и каза, че в Сърбия има арестувани 2000 души за такова престъпно деяние. След това министър Стефанович предложи подкрепа за охрана на южната граница на България. Предложението още официално не е разглеждано. Престои това да бъде направено.

Бъчварова каза, че досега България е поискала от Фронтекст агенцията да изпрати 200 служители, което предстои да стане. Те ще бъдат разположени на българо-турската и българо-сръбската граници. Бъчварова допълни, че споразумението с Турция за реадмисия на нелегално влезлите мигранти в България не се спазва.

Двамата министри изразиха намерение за активизиране на съвместните патрули по общата ни граница за пресичане на миграционния поток.

#мигранти #българо-сръбска граница #предложение

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"