Природните ресурси за цялата година са изчерпани

Природните ресурси за цялата година са изчерпани
A A+ A++ A

От 8 август природните ресурси, които Земята може да възстанови в рамките на една година са изразходени.

Този ден е известен като „ден на надхвърлянето“ и през тази година той е с пет дни по-рано от миналата 2015 г. През изминалите месеци от януари насам ние сме успели да изразходваме зададените за година природни ресурси по-бързо от когато и да е било преди.

Според изчисления, ако човечеството продължава да живее по начина, по който го прави досега и продължава да изразходва природни ресурси със същите темпове, то ще се нуждаем от средно 1,6 планети Земя, за да задоволим потреблението си, пише научното издание „Сайънс алърт“.

Ако всички по света живееха като жителите на САЩ пък щяхме да се нуждаем от цели 4,8 планети като нашата, за да оцелеем. При австралийците нещата са дори по-зле, тъй като, ако всички живеехме като тях, щяха да ни трябват 5,4 планети.

„Денят на надхвърлянето“ се изчислява от организацията Global Footprint Network и за целта тя използва данни от ООН, събрани от хиляди икономически сектори като риболов, горско стопанство, транспорт, производство на енергия и други.

Когато става въпрос за ресурси трябва да се посочи, че не става въпрос само за вода, храна и петрол. Те включват и запаси от въглерод, които вече са толкова превишени, че човечеството изхвърля повече, отколкото горите и океаните могат да абсорбират. „Въглеродните емисии са най-бързо растящият сегмент от екологичното надхвърляне“, се посочва в прессъобщение на Global Footprint Network.

Изчисления за „деня на надхвърлянето“ има още за 60-те години, като до 70-те човечеството изразходва толкова ресурси, колкото и Земята може да възобнови. През 1961 дори сме използвали само една трета от това, което можем да изразходваме.

Въпреки ранното консумиране на природните ни ресурси, темпове на харчене се забавят. От 70-те средно „денят на надхвърлянето“ се мести с три дни по-рано всяка година, но през последните пет се наблюдава забавяне на средните стойности.

#ресурси #земя

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »