Американски банки обединени срещу киберпрестъпленията

Американски банки обединени срещу киберпрестъпленията
Източник: novini.bg
A A+ A++ A

Големите банки обединяват усилията си в борбата срещу киберпрестъпленията срещу индустрията за финансови услуги. Осем от американските финансови институции, сред които J. P. Morgan Chase, Bank of America и Goldman Sachs Group, сформират група, която ще се фокусира върху разрастващата се киберопасност, пише Wall Street Journal.

Плановете са още в начален етап, но предвиждат банките в групата да споделят повече информация една с друга относно бъдещи заплахи и да подготвят мерки в отговор на потенциални атаки. Големите финансови институции вече са част от широка група, която е ангажирана със споделянето на информация относно киберрисковете. Но тя има 7000 членки и големите банки смятат, че се нуждаят от организация, която отчита факта, че те са по-застрашени да станат мишена на хакери в сравнение с по-малките си конкуренти и имат по-сложни системи.

Индустрията на финансовите услуги е на трето място по брой кибератаки за миналата година след здравеопазването и производството. Преди две години J. P. Morgan стана обект на киберпрестъпление, при което изтекоха имената, адресите и друга информация на 76 млн. клиенти, въпреки че не бяха откраднати пари.

Банките засилват усилията си да се защитават. През декември миналата година влезе в сила закон за споделянето на информация относно киберсигурността. Това е федерална мярка, която цели е да улесни частните компании да споделят с информация с правителството, свързана с киберопасности. Финансовите институции обаче изразиха загриженост относно федералната инициатива, тъй като според тях тя усложнява бюрократичните процедури, докато те вече са инвестирали милиарди долари в борбата с киберпрестъпленията и споделят информация помежду си.

През последните месеци банките се оплакват, че дават повече информация на правителството, отколкото получават от федералните агенции. "Работим много бързо, за да осигурим информация на всичките ни партньори", заявяват от отдела по киберсигурност към Департамента по вътрешна сигурност.

"Те се опитват да осигурят поддържащ механизъм за по-голямо споделяне на информация и сътрудничество, който надхвърля вече съществуващия", казва Джон Карлсън от Центъра по споделяне на информация относно финансовите услуги и анализи. 

Според банковите директори техническият капацитет на правителството в споделянето на информация се е подобрил през последните месеци. Например нова автоматизирана система може да предупреждава финансовите институции по-бързо относно потенциални заплахи, без да изисква от потребителите да влизат в специален портал и да отварят документи.

Същевременно обаче хакерските атаки срещу банките се засилват. Затова финансовите институции подсилват защитата си. J. P. Morgan например се очаква да похарчи 600 млн. долара за киберсигурност тази година.

#банки #заплахи #киберпрестъпление

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »