Омбудсманът: Експулсирането на Бююк противоречи на международното право, на българската конституция и на закона за чужденците

Омбудсманът: Експулсирането на Бююк противоречи на международното право, на българската конституция и на закона за чужденците
БГНЕС
A A+ A++ A

 

Мая Манолова: Не мога да коментирам основанията за издаване на заповедта за експулсиране на турския гражданин Абдуллах Бююк, но мога да кажа, че не е следвало тя да бъде изпълнявана незабавно, съобщава БГНЕС.

Според Манолова незабавното изпълнение на заповедта за експулсиране представлява противоречие с нормите на международното право, на българската конституция и на закона за чужденците. Тя посочи, че законът за чужденците дава и други възможности при подобна хипотеза, като уточни, че коментира само хипотези, защото не е наясно с основанията за издаване на тази заповед за експулсиране.

"Има възможност в случаите, в които чужденец по отношение, на който има някакви обстоятелства – може да се укрие – може да бъде принудително настанен в специален дом за временно настаняване на чужденци до тяхното възможно експулсиране”, каза омбудсманът.

Манолова разбрала за казуса тази сутрин от медиите. И макар, че вчера до 19.30 била на работа, МВР така и не изпълнило, по думите й - ангажимента си по Закона за чужденците да я уведоми за експулсирането, за да може да извърши наблюдение.

Тя посочи, че не са уведомени и неправителствените организации. Организацията, с която дирекция „Миграция” има сключено споразумение е Български хелзинкски комитет, който също не е бил информиран. Манолова каза и че нито тя, нито БХК са били информирани за извършените 31 експулсирания от началото на тази година, за които МВР информира по-рано днес. Тя ще отправи незабавно препоръка до МВР, с която да настоява „да изпълняват своето законово задължение да информират” и нея, и правозащитните организации, с които има сключени споразумения за изпълнението на подобни административни мерки.

На въпрос за това дали МВР имат задължение да я информират или не, Манолова каза, че в закона е записано, че експулсирането се извършва при наблюдение на омбудсмана или определен от него служител и неправителствени организации. „За да мога да изпълня аз това свое законово задължение нали разбирате, че трябва да бъда информирана, защото очевидно не съм на българо-турската граница и няма как да съм там и да изпълнявам всички свои останали правомощия”, посочи тя.

Мая Манолова подчерта, че според нея основното несъответствие със закона в поведението на издателя на заповедта е свързано с нейното незабавно изпълнение. "Не мога да коментирам трябвало ли е или не да бъде издадена, но незабавното й изпълнение противоречи на текстове от Закона за чужденците, на националното ни право, на конституцията и на Конвенцията за защита правата на човека и на основните свободи", подчерта тя. /БГНЕС

 

#Мая Маналова #експулсиран #абдуллах бююк #чужденец #незаконен

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"