Ловци и рибари алармират: броят на прелетния дивеч у нас намалява

Ловци и рибари алармират: броят на прелетния дивеч у нас намалява
A A+ A++ A

През последните години значително намалява броят на прелетния дивеч. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ - Пирин инж. Пламен Колев, началник отдел ,,Ловно и рибно стопанство” в Югозападно държавно предприятие.

„На какво се дължи това обаче все още не е ясно, но все пак може да кажем, че причините са няколко. Първата от тях е промените в климата, а другото е промените в селското стопанство – химизация, механизация. За съжаление, наистина може да се каже, че тенденцията е негативна“, каза още инж. Колев. Той добави, че с промените в климата трудно бихме могли да се борим, но по отношение на селското стопанство - химизацията и механизацията, то се полагат усилия, но и там е доста трудно, тъй като има разнопосочни интереси. „Фермерите например имат едни желания и интереси, ловците, а и не само те, но и природозащитниците имат малко по-различни. В последно време определено дискусионна тема е изораването на стърнищата веднага след прибирането на реколтата, което не е добре, тъй като се нарушава местообитанието не само на ловните, но и на много други видове птици. Фермерите от своя страна казват, че така е редно и така се е правило винаги, само че сега техниката е толкова бърза и мощна, че полето се променя генерално“, коментира още началникът на отдел ,,Ловно и рибно стопанство” в Югозападно държавно предприятие.

Инж. Колев коментира и електронната система, която се разработва за улеснение на ловците, като обясни, че се надява тя да облекчи както тяхната работа, така и на самите ловци.

#прелетен дивеч #намалява #България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »