България е готова да влезе в еврозоната отдавна

Финанси | 14 август 2016, неделя / 16:59| Показвания:Страната ни е готова да влезе в еврозоната от поне три години. Изводите ми се базират на това, което определя стандартът за присъединяване на икономики към еврозоната. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” финансистът Емил Хъвсев във връзка с публикувания от БНБ доклад с индивидуални банкови данни за резултатите от Прегледа на качеството на активите (ПКА) и Стрес теста (СТ) на българската банкова система.
„Критериите са четири на брой и има точно разписани правила за това на какво трябва да отговаря една икономика. Друг е въпросът до каква степен те са адекватни и смислени, но така или иначе има установен критерий от четири правила. България в момента отговаря на всичките и не от днес, а от поне три години”, подчерта Хърсев.
Той обясни още, че стандартите за капиталова адекватност показват каква сума на капитала трябва да има финансовата институция, за да може да посрещне разумно очакваните и прогнозирани рискове от възможни загуби. По думите му тази капиталова адекватност на българските банки и ликвидността им средно са над двойно по-високи, отколкото в сравнение с ЕС и еврозоната.
Финансистът уточни, че българската банкова система е устояла не само на потенциални, но и на реални шокове. „Нека да припомня, че през 2014 година в ситуацията на банкова паника и страх от фалит на не една, а значително повече финансови институции, българските банки оцеляха в абсолютно реална криза. При това без намесата на БНБ - нещо, което в еврозоната не би могло да се повтори. Тоест – без намесата на Централната банка, мисля, че и в нормални условия, не са много банките, които биха издържали”, поясни Хърсев. Попитан дали според него еврото има бъдеще в Европа, той отговори с „да”.


Тагове: еврозона, България, готова, евро

Обратно  

» Свързани статии:

Търсене

Търси