При сушене плодовете и зеленчуците запазват най-много витаминното си съдържание

При сушене плодовете и зеленчуците запазват най-много витаминното си съдържание
A A+ A++ A

Плодовете и зеленчуците запазват до 90% от витаминното си съдържание при сушене. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” проф. д-р Донка Байкова, специалист по хранене и диететика и ръководител на катедра „Превантивна медицина” във Факултета по Обществено здраве на Медицински университет – София, във връзка с начините за правилно консервирането на плодове и зеленчуци. По думите ѝ сушенето е един от най-древните методи за консервиране на зеленчуци и плодове, както и на риба и месо. „Сушенето може да бъде На пряка и непряка слънчева светлина. То може да бъде и във фурна. Феновете на този метод знаят, че по този начин могат да се консервират голяма група зеленчуци, плодове, да се приготви от плодовете ошав, сушени плодове. От зеленчуците след съответна хидратация те възвръщат своята еластичност, вкусови качества и аромат”, каза проф. Байкова. Тя поясни, че по този начин се консервират множество продукти - гъби, моркови, патладжани, чушки и домати. „Пореден метод за консервиране на зеленчуци е приготовлението на туршии, т.е. използване на процеса на ферментация. При туршиите ферментацията е млечно-кисела. При нея се появява млечна киселина. Солта, високата киселинност и захарта са консервиращи агенти и те винаги се използват съответно на продукта, който подлежи на консервиране”, заяви проф. Байкова. По думите й приготвянето на туршии е също един много добър способ, при който освен, че се запазват голямата част от витамините и минералите, се образува допълнително витамин С. Тя посочи, че по-безопасен начин на консервиране на плодове е приготовлението на конфитюри, сладка и желета.

#плодове #зеленчуци

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »