Българските деца в опасност заради незаконен сайт за работа

Българските деца в опасност заради незаконен сайт за работа
A A+ A++ A
 
 

Незаконен сайт за наемане на работа на малолетни и непълнолетни деца разкриха при съвместно разследване bTV и ГДБОП.

Онлайн платформата е събрала данни на деца, евентуални жертви на сексуална експлоатация, установиха антимафиотите. Над 2500 деца са регистрирани на онлайнплатформата в рамките на няколко години.

Свързваме се с 13-годишно момиче, регистрирало се на сайта преди година. Решава да потърси работа за ученици в интернет и този сайт е първият, на когото попада. Момичето оставя телефона си и избира сферите, в които иска да работи.

„Никой не ми е звънял през тази една година”, споделя тийнейджърката.

Родителите й знаят за желанието да си намери работа. По техен съвет тя не публикува своя снимка. Споделя, че иска да работи, за да изкарва джобни пари.

„Аз й казах, че може, но не с лични данни, само по име и там някаква друга информация, на колко години е, имейл, за да може да се свържат с нея. По телефона всеки може да й звънне. И да не прави нищо без мое знание”, казва майката на момичето.

Някои от децата са се регистрирали това лято в сайта.

Един от тях е седмокласник. Със съгласието на родителите си решава да потърси работа.

„Те ме накараха да си потърся работа, защото искаха да правя нещо. Не да стоя вкъщи и да скучая”, казва ученикът. Публикува своя снимка, телефон, имейл и град. Твърди, че никой не го е търсил до момента и не се притеснява за личните си данни. Гледач на деца и товарач са двете сфери, в които би работил.

Решаваме да проверим и се регистрираме. Избираме името Ивана. На 13 години Ивана не избира сферите за работа, но си предлага исканото заплащане срещу евентуално наемане. Не получаваме предложения.

Антимафиотите у нас не могат да свалят сайта, защото е регистриран в Холандия и се държи от руснак. Но по всичко личи, че е ориентиран към българския потребител. Холандската полиция вече е информирана чрез Интерпол.

„По-голямата опасност идва от това, че сайтът уж дава възможност децата сами да публикуват обяви за работа. Публикувайки една такава обява за работа, поставяйки си своя телефон там за контакт – това дете вече е в очакване. То ще очаква обаждане от бъдещ работодател. Направена е тази връзка между детето, което би могло да бъде жертва и един евентуален мним работодател, който би могъл дефакто да бъде един сексуален насилник. И това дете много по-лесно би провело един такъв разговор, много по-лесно би се съгласило на среща уж под претекст, че ще говорят за бъдещи трудови взаимоотношения. Оттам произлиза всъщност по-големият проблем в случая с този сайт”, коментира експертът от ГДБОП Любомир Тулев.

Антимафиотите са информирали вече и Държавната агенция за закрила на детето.

#малолетни #непълнолетни #Холандия #Русия #ГДБОБ #Интерпол

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »