Санкционират за над 15 отсъствия по неуважителни причини в училищата

Санкционират за над 15 отсъствия по неуважителни причини в училищата
Източник: www.chronicle.bg
A A+ A++ A

 

Педагогическите съвети в училище ще решават как да санкционират ученици, които имат над 15 отсъствия по неуважителни причини. Това обяви днес заместник-министърът на образованието и науката Диян Стаматов при представянето на проекта за Държавен стандарт за приобщаващото образование, съобщиха от пресцентъра на образователното министерство, предаде БГНЕС.

Стандартът позволява една от мерките вече да бъде преместване в друга паралелка и едва след това да се пристъпва към преместване в друго училище. Учениците ще могат да отсъстват по уважителни причини до 10 дни – до 3 дни в една година с разрешение на директора и до 7 дни в една учебна година с разрешение на директора след решение на Педагогическия съвет.

Стандартът урежда и каква подкрепа ще получават децата със специални образователни потребности. При необходимост в училище ще се привличат ресурсни учители, психолози, логопеди, педагогически специалисти. Ще има помощник на учителя. Урежда се обща и допълнителна подкрепа за всички деца, включително и тези в риск да отпаднат от училище. От допълнителни часове се нуждаят и децата, които не знаят български език, както и тези със затруднения в обучението. Часовете ще се провеждат включително и през лятото. Допълнителна подкрепа ще има за децата, които не получават такава от семейството си. Регламентирана е подкрепата за деца, подложени на тормоз. В стандарта е регламентирана и подкрепата за децата с изявени дарби - за осигуряване на квалифицирани специалисти за развитие на техния потенциал. Но и допълнителна подкрепа, защото и за тях има риск да изостанат с обучението, докато ходят на олимпиади, състезания, гастроли и др. В този стандарт се залагат и дейности за създаване на добър психоклимат в училище - превенция срещу насилието, преодоляване на проблемно поведение, както и награди и санкции за учениците, процедури при неуважителни отсъствия.

Всичко е подчинено на една цел – равен достъп до образование и подкрепа за развитието и реализацията на всяко дете и ученик. „Отпадането от училище не е в полза на самите деца, на семействата им, както и на цялото ни общество“, посочи Диян Стаматов. Това е 12-ият образователен стандарт, представен от МОН. 

#Диян Стаматов #МОН #стандарт

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"