Петица на матурата в България – тройка по света

Петица на матурата в България – тройка по света
Абитуриентите в Българиязапочват да празнуват завършването си още преди да са се явили на зрелостни изпити, без вземането на които всъщност не могат да получат диплома за средно образование. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Прагът за получаването на „тройка" на матурата по български език и литература трябва да се увеличи от 23 на минимум 50 процента, за да покажат зрелостниците поне минимални знания на този най-важен изпит в живота им.

Това заяви проф. Боян Вълчев – преподавател в Софийския университет „Св. Климент Охридски" и председател на секцията „Филологически науки" към Съюза на учените в България, предаде Дарик радио.

Той посочи, че 23% или 23 точки е изискването, което е поставила държавата за получаването на матурата на минималната положителна оценка от 3.00.

Това означава, че с 23% показано знание се получава дипломата за средно образование и това противоречи на всички изпитни теории, коментира проф. Вълчев.

По думите му матурата трябва да се осъществява според световните стандарти. В изпитната теория минималният процент за оценка „три" е 50, по-добре е 60, но най-добре е 70 процента или това означава, че сегашните „петици" от матурите в България отговарят на „тройки", заяви проф. Боян Вълчев.

По думите му сега подборът на изпитните задачи и особено скалата на оценяване не отговарят на никакви световни стандарти.

Той каза още, че трябва да има отделен предмет „Български език", защото сега той е механично „закачен" към литературата, а през целия гимназиален курс се предвиждат малко часове по български език – само за теоретични знания.

Ако двата предмета се разделят, ще има и отделни оценки по български език и по литература, посочи преподавателят.

По думите му е необходимо по двата предмета да има и специализирани учители, които да ги преподават.

#Софийския университет „Св. Климент Охридски" #Съюза на учените в България #матура #български език #литература #България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »