Потресаващи разкази за сирийските затвори, мъчения причинили смъртта на повече от 17 000 души

Потресаващи разкази за сирийските затвори, мъчения причинили смъртта на повече от 17 000 души
A A+ A++ A

Екзекуции с електрически ток, изгаряния с вряла вода, изнасилвания - сирийският режим масово използва изтезания в затворите в страната, където за пет години война са намерили смъртта си над 17 700 души. Това заяви правозащитната организация "Амнести интернешънъл", като разкритикува тази "най-долна жестокост", съобщава ДАРИК нюз.

"Бяхме третирани като животни. Видях да тече кръв, все едно че беше истинска река", твърди адвокатът Самер, говорейки за някогашните си надзиратели в затвора.

Разказът му е част от общо 65 свидетелства на бивши затворници на разузнавателните служби на режима и от военния затвор "Сайдная" край Дамаск, събрани от правозащитниците.

Мъченията там са "общо правило и се прилагат системно към всеки цивилен, заподозрян, че е противник на режима", добавя в доклада си организацията, базирана в Лондон, осъждайки тези "престъпления срещу човечеството".

Най-малко 17 723 затворници са починали зад решетките от началото на войната през март 2011 г., което прави по над 300 смъртни случая на месец, сочат данни на "Амнести интернешънъл". Според правозащитната организация обаче реално загиналите са много повече с оглед десетките хиляди безследно изчезнали.

Мнозина бивши затворници описали пред "Амнести интернешънъл" изтезанията, на които били подлагани. Саид, борец срещу режима в Дамаск, твърди, че е бил изнасилен пред очите на баща си с "електрическа палка", докато висял окачен за едната си ръка и с вързани очи. Омар разказва, че надзирател накарал двама мъже да се съблекат и заповядал на единия да изнасили другия под заплахата от смърт, ако не се подчини. Трети говори за това как "вентилацията спряла да работи и седмина души се задушили" в претъпкания затвор.

В "Сайдная" през зимата е много студено, а там държат затворниците със седмици в подземни килии, без одеяла, сочи докладът.

Бивши затворници споделят, че са яли костилки от маслини и обелки от портокал, за да не умрат от глад.

Според адвоката Салам, лежал две години в "Сайдная", "надзирателите пребили веднъж до смърт треньор по кунгфу и петима други затворници", след което нанесли побой на още 14 души и до седмица всички те починали. "Виждаше се как от килията им тече кръв", казва той.

Над 290 000 души са били убити от началото на войната в Сирия през март 2011 г., отбелязва АФП.

#мъчения #екзекуции

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »