Каква е реакцията на държавата, когато в училищата влизат все по-малко деца?

Образование | 22 август 2016, понеделник / 22:13| Показвания: 

Повече от 66 000 са учениците, които вече са записани в първи клас, съобщава Нова телевизия. За сравнение миналата година са били около 67 000. Най-много първокласници ще има в столицата – 12 000. Най-малко са във Видин – 700. 

Там се намира и едно училище, което не може да покрие дори задължителния минимум. То се намира в Горни Лом, а преди 20 години децата там са били 150. Сега са 70.

За да не бъде закрито, основното училище вече е защитено. В района обаче това не е изключение, а реалност за още поне 13 училища. Те също не могат да покрият минималния брой от 12 деца в паралелка.

Липсата на деца в района става масова и според образователните експерти, а колкото по-малко деца, толкова повече проблеми. И докато едни училища остават без деца, други стават все по-големи. Рекордьор и тази година ще бъде столичното 18-о училище с над 200 деца в първи клас.

Плановете са догодина в София, Варна и Пловдив да бъде направена централизирана система за прием в първи клас. Така местата в училищата да се заемат равномерно с общи критерии. В момента тази система работи само в Бургас.


Тагове: деца, училище, намаляване

Обратно  

» Свързани статии:

Търсене

Търси