80 млн. лв струва новата отсечка на АМ „Хемус”

80 млн. лв струва новата отсечка на АМ „Хемус”
БТВ
A A+ A++ A

 

11 фирми заявиха желание да строят новия участък на магистрала „Хемус", съобщава БТВ.

Изграждането на трасето ще започне от района на Ябланица и ще стигне до пътен възел Боаза. Отсечката от малко над 9 км ще струва 80 млн. лв. Очаква се тя да облекчи трафика към морето в посока Варна.

Новата отсечка ще бъде с две ленти за движение в посока, две летни за спиране и средна разделителна ивица от 2 м. Той е проектиран така, че шофьорите да могат да се движат със скорост от 140 км/ч.

Строителят на трасето трябва да бъде избран до края на годината. През лятото на 2017 г. се очаква да започне и изграждането. „Има резервирани територии за строителството на участъка, който към настоящия момент не трябва да отчуждаваме, но по-голямата част от трасето не е отчуждена”, уточни шефът на пътната агенция инж. Лазар Лазаров.

За шофьорите като Людмила Савова, която пътува по магистралата от София до вилата си в Троян, новата отсечка ще съкрати времето за придвижване. Според нея пътят й ще намалее с около 15 мин.

Други шофьори пък очакват с пускането на новия участък да намалеят разходите за ремонт на автомобила.

През 2018 г. трябва да започне строителството на още един участък от Хемус от над 16,5 км от пътен възел Белокопитово в посока Търговище.

Експертите обещават строежите да не поставят на изпитание нервите на шофьорите. „Няма да има отклоняване и възпрепятстване на трафика, тъй като строителството е изцяло по нов терен, тъка че съществуващите пътни връзки навсякъде ще си работят до последно, в момента в който са готови автомагистралните участъци просто ще се прехвърли движението върху тях”, посочва още Лазаров.

Очаква се новите отсечки да бъдат готови до края на 2019 г. и да удължат аутобана с близо 26 км.

#АМ „Хемус” #строеж

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »