ЕС: „Епъл“ да върне 13-те млрд. евро неправомерни данъчни облекчения, САЩ е против

ЕС: „Епъл“ да върне 13-те млрд. евро неправомерни данъчни облекчения, САЩ е против
Източник: www.trafficnews.bg
A A+ A++ A

 

Европейският съюз разпореди американската компания „Епъл“ да върне рекордните 13 млрд. евро, които е получила като неправомерни данъчни облекчения, предаде БГНЕС.

„Европейската комисия заключи, че Ирландия е осигурила неоправдани данъчни облекчения в размер на до 13 млрд. евро на „Епъл“. Това е незаконно в рамките на европейските закони за държавна помощ, тъй като позволява на „Епъл“ да плаща значително по-малко данъци в сравнение с други компании“, се казва в изявление на Комисията.

По думите на еврокомисаря по конкурентоспособността Маргрете Вестагер „избирателното отношение“ спрямо „Епъл“ в Ирландия означава, че компанията е плащала данъчна ставка от само един процент върху своите приходи в Европа през 2003 г. В последствие този процент е намалял до 0,005% през 2014 г.

„Данъчното отношение в Ирландия е позволило на „Епъл“ да избягва данъчно облагане върху почти цялата си печалба, генерирана от продажби на продукти на „Епъл“ в целия единен пазар на ЕС“, посочват още от Брюксел.

Властите в ЕС започнаха разследване на данъчните споразумения между „Епъл“ и Ирландия през 2014 г. То е част от поредица дела срещу големи американски корпорации.

В същото време правителството в Дъблин съобщи, че се подготвя да обжалва решението на ЕС.

„Финансовият министър ще поиска одобрение от кабинета, за да обжалва решението на Комисията пред Европейския съд“, се посочва в текста на ирландските власти.

От „Епъл“ също съобщиха, че ще обжалват решението.

Американската компания има своя централа в ирландския град Корк от 80-те години и осигурява работни места за 5000 души в Ирландия.

Властите в Дъблин се опитват да привлекат различни американски компании като им предлагат изгодни данъчни условия.

От друга страна Американското финансово министерство разкритикува решението на ЕС американската компания „Епъл“ да възстанови неправомерни данъчни облекчения в размер на 13 млрд. евро и заяви, че решението заплашва двустранния „дух на икономическо партньорство“.

„Действията на Комисията могат да заплашат с подкопаване чуждестранните инвестиции, бизнес климата в Европа и важния дух на икономическо партньорство между САЩ и ЕС“, заяви говорител на финансовото министерство в изявление.

„Ние ще продължим да наблюдаваме тези въпроси докато се развиват и ще продължим да работим с Комисията по нашата споделена цел за предотвратяване на ерозията на нашите корпоративни данъчни основи“, допълниха от Вашингтон.

 

#Европейският съюз #Епъл #Ирландия #Комисията #Маргрете Вестагер #ЕС #Дъблин

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"