Везиева откри информационен ден за представяне на условията за кандидатстване по НИФ

Везиева откри информационен ден за представяне на условията за кандидатстване по НИФ
Източник: svishtov-news.com
A A+ A++ A

 

Националният иновационен фонд е още един инструмент, чрез който да стимулираме предприемачеството и стартиращите фирми, предаде БГНЕС.

Това заяви заместник-министърът на икономиката Даниела Везиева, която откри информационен ден, на който бяха представени условията за кандидатстване по осмата конкурсна сесия на Националния иновационен фонд (НИФ) , който се администрира от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП), съобщиха от МИ. В информационния ден участие взеха още изпълнителният директор на ИАНМСП Мариета Захариева, на Българска агенция за инвестиции Стамен Янев, както и представители на бизнеса и научната общност.

Везиева посочи, че средствата за 2016 г. по НИФ ще бъдат в размер на 5 млн. лева. „Идеята на тези средства е да подпомогнем бизнеса и да разширим икономическата стабилност“, каза още тя. Везиева изтъкна, че целта на НИФ е да подпомага и насърчава научно-развойната и иновационна дейност, осъществявана от предприятията и научните организации. „Ще финансираме научно-изследователска и експериментална дейност. Иновацията в проекта може да е в продукт или услуга, а проектът трябва да завършва с прототип, за да може тази иновация да влезне в употреба в бизнеса“, обясни зам.-министърът на икономиката.

По думите й новата философия в начина на финансиране на проектите чрез Фонда е свързана с утвърдените нови правила, според които кандидатстването да става чрез тематичните области на Иновационната стратегия за интелигентна специализация (ИСИС), която обединява всички финансови инструменти свързани с иновационните процеси и с високата добавена стойност. „Идеята е проектите да попадат в четирите тематични области от ИСИС – това са мехатроника , IT технологии, индустрия за здравословен живот и биотехнологии и креативна и рекреативна индустрия.“, допълни тя. Везиева бе категорична, че идеята на това да се финансират през националния бюджет иновации и развойна дейност е тя да попадне в бизнеса. „Очакваме тези проекти да намерят своята резултатност в съответния бизнес и да стигнат до етап на изграждане на прототипи, които да влязат в производството“, заяви още тя.

Вече има възможност за подаване на проекти електронно. „Създали сме обективни и прозрачни правила, очакваме много и изцяло насочени към бизнеса проекти“, завърши Везиева.

Изпълнителният директор на ИАНМСП Мариета Захариева допълни, че от 36 месеца вече максималният срок за изпълнение на проектите ще бъде 18 месеца, а приемът на проектните предложения ще се извършва от 30 септември до 31 октомври 2016 г. 

#НИФ #ИАНМСП #МИ #Даниела Везиева #Стамен Янев #IT #ИСИС #Мариета Захариева

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »