Най-добра реколта на пшеница от 1980 г. насам

Най-добра реколта на пшеница от 1980 г. насам
A A+ A++ A

 

България отчита най-високото си производство на пшеница от 1980 г. насам в размер на 5,64 млн. тона. Това заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева след края на заседание на Националния консултативен съвет по зърното, пшеница БГНЕС.

За сравнение през 2015 г. производството на пшеница е било 5 011 597 тона.

Средният добив за страната е 494 кг./дка. Най-висок среден добив е отчетен в област Силистра – 568 кг/дка. Качеството на пшеницата е по-добро от миналогодишното. 43% от общия добив в България е с много добри хлебопекарни качества. Заедно с преходния остатък от миналогодишната реколта България влиза в тази маркетингова година с наличност от 6,6 млн. пшеница.

За вътрешно потребление – консумация на хората, осигуряването на фуража отиват малко по-малко от 2 млн. тона от тази реколта. Останалото количество от тази реколта, което е близо 69% България го изнася. Към днешна дата е изнесено 1,1 млн. тона, над 3 млн. тона остават за търговия до следваща реколтна година.

Танева отчете, че на фона на тези изключително добри показатели, единственият по-лош показател, е този на средната цена, която по анализа за юли е средно с 15% по-ниска от юли 2015 г. Положителното е, че спрямо тенденциите по международните борси, е за покачване към края на годината, добави тя.

От своя страна председателят на Националния консултативен съвет по зърното Венцислав Върбанов изтъкна, че отчетените резултати на съвета днес са обективни, а притеснителното е това, че цените са по-ниски. „Всички трябва да сме наясно, че България е една малка част от общия пазар и цените не се формират от страната, а са борсови. Хубавото е, че България се връща на някои пазари и отново изнася хлебна пшеница. Надеждите ни са, че й цената на хлебната пшеница ще се повиши”, посочи Върбанов и изрази надежда, че цената на пшеницата ще се повиши.

Според Мартин Русев от Асоциация на българските износители на зърно цените в момента са под голям натиск, тъй като има рекордно високи реколти на царевица и пшеница в световен мащаб.

Добивите на зърно са добри, но бяха съчетани с много производствени разходи. В момента българският зърнопроизводител на реализира печалба във всяко едно стопанство на територията на страната, алармира Светослав Русалов от Национална асоциация на зърнопроизводителите. Той посочи, че през последните 2 месеца сушата също е оказала негативното си влияние и върху пролетниците, като например слънчогледът в момента е с около 30-40% по-малки добиви спрямо миналата година.

Мариана Кукушева, председател на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите заяви, че хлебна криза няма да има, но не толкова добрата новина е, че действията на браншовия съюз на хлебопроизводителите и сладкарите ще бъдат насочени към намаляване на потребителската цена на хляба през една-единствена възможна мярка – диференцирана ДДС ставка на хляба. 

#България #производство #пшеница #5

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »