Започва строежът на втория язовир за питейни нужди "Луда Яна"

Започва строежът на втория язовир за питейни нужди "Луда Яна"
Източник: gradat.bg
A A+ A++ A

 

След 16 годишно прекъсване, само за последната година и половина ние започваме строителството на втори язовир за питейно водоснабдяване. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, при подписването на договора за изграждането на язовир „Луда Яна“. Избраният изпълнител е консорциум „Щрабаг – Станилов“, като от негова страна подпис под документацията положи инж. Йохан Пьолцл, съобщиха от МРРБ, предаде БГНЕС.

На събитието присъстваха постоянният представител на Световната банка Тони Томпсън, областният управител на Пазарджик Гинче Караминова, кметът на Панагюрище Никола Белишки, представители на Комисията по безопасност на язовирите, кметове на общини в област Пазарджик и др.

Министър Лиляна Павлова посочи, че яз. „Луда Яна“ е изключително важен проект, защото ще доставя чиста питейна вода до 45000 души, както в община Панагюрище, така и в други общини от област Пазарджик. Проектът е на стойност 56 млн.лв., осигурени от Световната банка и държавния бюджет по „Проект за развитие на общинската инфраструктура“. Общият обем на язовира ще бъде 20 млн. куб. м, а стената му ще е висока 50 м. По план строителството ще продължи 900 дни, като министър Павлова изрази очакване завиряването да започне през пролетта на 2019 г. Ще бъдат изградени модерна пречиствателна станция за питейни води, довеждащи водопроводи и др. съоръжения. По време на строителството ще бъдат разкрити около 350 работни места, а след завършване на обекта ще има 30 постоянни служители.

Министър Павлова припомни, че строителството на „Лудя Яна“ започва през 1986 г. и прекъсва през 2000 г. с изградена частично язовирна стена и допълнителни съоръжения. След извършено задълбочено изследване на геоложкия и сеизмоложки риск е установено, че изградената до момента стена отговаря на всички изисквания за здравина и качество и може да бъде надградена, но останалите съоръжения ще бъдат разрушени и изградени наново.

„Ние изпълняваме един от основните си приоритети, а именно осигуряването на чиста питейна вода и качествено водоснабдяване. В момента върви строителството на яз. „Пловдивци“ в община Рудозем, който започваме да завиряваме напролет догодина. До дни ще подпишем и договора за ремонт на стената на яз. „Студена“, който водоснабдява Перник. Грехота е в 21 век да имаме населени места на воден режим или без достъп до чиста питейна вода“, каза още тя. Пожелавам на строителя успех, успешна работа, безаварийно изпълнение на ангажиментите. Ние ще следим стриктно за качеството на строителството и за спазване на съответните срокове“, подчерта Павлова.

Постоянният представител на Световната банка Тони Томпсън благодари на министър Павлова за постоянството и силния ангажимент, с които работи, за да се случи проекта и да се изпълни плана за качествено водоснабдяване.

Областният управител на Пазарджик Гинче Караминова от своя страна припомни, че жителите на Панагюрище чакат строителството на изкуствения воден обект от 30 години, за да имат добро водоснабдяване. „Успешната реализация на този стратегически проект ще е гарант за развитието на региона. Благодаря на правителството и Световната банка за реализацията му“, категорична бе тя.

Кметът на община Панагюрище Никола Белишки, където проекта ще подобри водоснабдяването в населените места с 26000 души население, отбеляза, че водоснабдяването е сериозен проблем за общината. За последните 8 години заради безводието са обвявани няколко бедствени положения. „Ако не беше министър Лиляна Павлова и правителството сигурно още 32 години щяхме да чакаме язовира. Хората не вярваха, че той ще стане, защото досега бяха само лъгани. Ние ще осигурим добри условия за труд и атмосфера“, коментира кметът. В момента Панагюрище се водоснабдява от стар водопровод, дълъг над 42 км. и 5 помпени станции, които често аварират.

#МРРБ #Лиляна Павлова #Гинче Караминова #Пазарджик #Панагюрище #Никола Белишки #Гинче Караминова #Световната банка

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »