Затвор грози депутат от турската опозиция, дал флашка на журналист

Затвор грози депутат от турската опозиция, дал флашка на журналист
Източник: xn--neter-kdb.com
A A+ A++ A

 

Депутатът Енис Бербероглу от Народно-републиканската партия е заплашен от 30 г. затвор заради това, че е предоставил на главния редактор на в.“Джумхуриет“ Джан Дюндар флашка, съдържаща доказателства за турските оръжейни доставки за терористите от ДАЕШ, предаде БГНЕС.

Прокуратурата в Истанбул иска лишаване от свобода за срок от 30 г. за Бербероглу, а наказателният съд прие обвинителния акт. Разследването срещу него е започнало след отпечатването на книгата на Джан Дюндар и публикациите му в „Джумхуриет“, в които той посочва, че е получил доказателствените материали от депутат с леви убеждения. Впоследствие разпечатките от телефона на Дюндар отвели разследващите до Бербероглу.

В рамките на 21 секунди двамата се договорили за въпросната флашка, която пък е неизвестно как е попаднала у опозиционния депутат. В обвинителния акт се посочва, че Бербероглу е извършил напълно съзнателно и умишлено престъплението си, като е разкрил държавните тайни за тировете на МИТ, натоварени с оръжия за ислямските терористи, и ги е предал на Дюндар, който пък ги е тиражирал във вестника. Депутатът не приема обвинението в това престъпление и твърди, че не вижда смисъл в преследването на доказателствените документи. Адвокатът му подчерта, че в деня на предаването на флашката Дюндар не е бил търсен по телефона само от Бербероглу, но и от други депутати.

Съдът реши да обедини делото срещу Бербероглу с това, което се води срещу главния редактор на „Джумхуриет“ Джан Дюндар и кореспондента от Анкара Ердем Гюл по повод огласените доказателства за оръжейните доставки. И тримата са обвинени в незаконно огласяване на държавна тайна, във военен и политически шпионаж, както и в съзнателна и по собствено желание подкрепа и помощ за въоръжената терористична групировка ФЕТО-Паралелна държава. Наказателният съд в Истанбул през пролетта определи 5 г. и 10 месеца затвор за Дюндар, за Гюл – 5 г., но за депутата от опозиционната Народно-републиканска партия прокуратурата иска от 20 до 30 г. лишаване от свобода. 

#Енис Бербероглу #ДАЕШ #разследването #МИТ #Джумхуриет #Ердем Гюл

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници